Hodnocení: Hotel Slávie se nachází přímo v centru města Pelhřimova. Jeho součástí jsou hned dva gastronomické podniky, jednak klasická restaurace v přízemí, nabízející tradiční českou kuchyni a v patře pak moderně pojatá pizzerie s nabídkou pizzy a dalších specialit italské provenience. S ohledem na skladbu jídelníčků volím pro svou večerní návštěvu pizzerii. Že nevolím úplně špatně, naznačuje i poměr hostů. Jestliže dole v přízemí je úplně prázdno, v patře obsazuji poslední volný stůl. Atmosféra je uvolněná a letně pohodová. Do oken se opírá zapadající sluníčko a prosvětluje vzdušný a ve své podstatě velice jednoduchý interiér, podélně rozdělený nízkou zídkou. Jemně hráškově zelená barva stěn v kombinaci se světlými dekoracemi a interesantními zarámovanými uměleckými postery dotváří celkový dojem. Obsluha je zpočátku malinko nesvá a jakoby ostýchavá, ale brzy se naladíme na stejnou notu a poté už všechno funguje nadmíru výtečně. K pitím mám minerální vodu a džbánek růžového sicilského vína značky Damati a odrůdy Syrah. Jídelní menu zahajuje tataráček z lososa s cibulkou, petrželkou a malým salátkem. Servírován je na úzkém podlouhlém talíři, kterým tady evidentně fandí, protože i následující hlavní chod, kterým jsou grilované filety z mořského vlka s bramborovým pyré a glazovanou sezonní zeleninou, dostávám na tomtéž talíři. Ale zpátky k předkrmu. Neměl jsem přehnaná očekávání a možná proto jsem příjemně překvapen vzhledem a chutí předkládaného pokrmu. Žádné velké čarování se tady nekoná, ale sazí se na kvalitu a harmonický projev. Ten je opravdu velmi decentní a koherentní. Funguje to a já si to užívám beze zbytku. Ostatně s mořským vlkem je to podobné. Je to jednoduché a chutné jídlo, kde je všechno přesně tak, jak to má být. Tleskám. Jako dezert ke kávě značky Julius Meinl vybírám domácí koláč z ricotty s omáčkou z lesních plodů. I v tomto případě nelze jinak než chválit. A jedničku s hvězdičkou dávám i kávě. Je silná a velmi dobrá. Někdy není potřeba nákladných investic, aby si člověk užil skvělý gastronomický zážitek. V pizzerii hotelu Slavie se to zcela neočekávaně podařilo.
Datum návštěvy: 19.7.2018

Menu
Předkrm: Tataráček z lososa s cibulkou, petrželkou, citrónem a olivovým olejem s malým salátkem
Hl.chod: Grilované filety z mořského vlka s bramborovým pyré a glazovanou sezonní zeleninou
Zákusek: Domácí koláč z ricotty s omáčkou z lesních plodů
Nápoje: Víno rozlévané Damati Rosato di Sicilia Syrah
Nápoje: Minerální voda Bonaqua perlivá
Nápoje: Káva espresso se smetanou Julius Meinl
Žádné komentáře:
Okomentovat