BRESTO

Kontaktní údaje: Bresto, Štěpánská 647/31, Praha 1, mailto: bresto@bresto.cz, web: www.bresto.cz

Hodnocení: Restaurace a vinotéka Bresto se nachází v samém centru Prahy kousek od slovutného Václavského náměstí. Nenápadný vstup v řadové zástavbě ukrývá vpravdě bohatýrský interiér v duchu těch nejlepších italských tradic. Jak se na správnou vinotéku sluší všude, kam se člověk podívá, jsou vinné lahve nebo vinařské propriety. Doplňuje je řada dřevěných plaket, poliček a vitráží. K tomu obrovské promítací plátno, pult s čerstvými rybami a vinný sklípek. Osvětlení je skoro až intimní, stoly mají základní založení a celek působí komfortně a útulně. Snad jen ta televize se sem nehodí, byť promítá žánrové obrázky z francouzských vinic a sklepů. Obsluha je vřelá a osobitá, chvílemi mám ovšem pocit, že nevědí, kde jim hlava stojí, a to ještě podnik není úplně zaplněn. Zvládají to ovšem bravurně a rozhodně jim nelze upřít vysokou profesionalitu, a to i v drobných detailech. Své polední zastavení začínám se skleničkou bílého rozlévaného vína odrůdy Sauvignon blanc z Nového Zélandu a minerální vodou Mattoni. Víno je jiskřivé s krásně hladkou kyselinkou. Předkrm má podobu sýru Brie marinovaného v oleji společně se sušenými rajčaty, olivami a chilli, k tomu je opečený toustový chléb, směs salátů a cherry rajčátek. Po chuťové stránce to funguje velmi dobře, i když já bych asi zvolil jiný způsob servírování, abych podpořil atraktivitu nevšedního pokrmu. Sklenička mi přece jen přijde jako přílišné aranžérské zjednodušení a neukáže onu péči s jakou je jídlo bezesporu připravováno. Ale samozřejmě nic proti gustu a někomu jinému to přesně takhle bude vyhovovat. Za hlavní chod jsem zvolil filátko z mořského vlka s cuketovým pyré, romanescem a tomatovou salsou. Na první pohled je to jednoduché a opět chuťově výborné. Tady na tomhle jídle je krásně vidět, že i s málem se dají dělat velké věci. Vše si spolu krásně rozumí a jedna ingredience doplňuje druhou. Samotná ryba tomu pak nasazuje korunku a dál není co řešit, jen si to užít. Jako dezert vybírám dort z vlašských ořechů a čokolády Valrhona. Kvituji s povděkem, že ho kuchař nezprznil šlehačkou či podobnými vymyšlenostmi, ale předkládá ho v prosté a klasické formě. Na můj vkus je sice už té čokoládové krémovosti příliš, ale holt je to dort a ne žádný koláč, který by mi pravděpodobně sedl lépe. Káva z dílny Monforce se smetanou je chuťově bohatá a dobrá. Dokonce mi není účtována, neboť jsem měl vícechodové menu, a v tomto případě jde káva na účet podniku. Pěkná tradice. V Brestu se mi líbilo a návštěvu tady jsem si užil.

Datum návštěvy: 21.8.2018

Menu
Předkrm: Sýr Brie marinovaný v oleji se sušenými rajčaty, olivami, chilli, sálátek, opečená bageta
Hl.chod: Filátko z mořského vlka s cuketovým pyré, romanesco, tomatová salsa
Zákusek: Dort z vlašských ořechů a čokolády Valrhona
Nápoje: Víno rozlévané Sauvignon blanc New Zeland
Nápoje: Minerální voda Mattoni perlivá
Nápoje: Káva espresso se smetanou Monforce





Žádné komentáře:

Okomentovat