AROMI

Kontaktní údaje: Aromi Ristorante & Bistro, nám.Míru 6, Praha 2, mailto: info@aromi.cz, web: www.aromi.lacollezione.cz

Hodnocení: Aromi Ristorante & Bistro světoznámého Riccarda Lucqueho se nachází na náměstí Míru hned vedle Divadla na Vinohradech. Řadí se mezi jedny z nejprestižnějších pražských restaurací a je to vidět nejen na vysoce sofistikovaném interiéru, ale také na přístupu veškerého personálu od úvodního uvedení až po závěrečné účtování. Takhle nějak si představuji první třídu zážitkové gastronomie. Ostatně pohled na ceny v jídelním či vinném lístku mluví za vše. Ať už se člověk usadí v bistru, restaurantu, na terase či na letní zahrádce ve vnitrobloku dostane se mu mimořádné péče od odborně znalého personálu. Distingovanost a profesionalita jdou ruku v ruce s cílenou péčí o každého jednotlivého hosta. Samozřejmostí je předvádění a výběr čerstvých ryb u stolů, jakož i speciální úloha sommeliéra, který se nestará o nic jiného než o poskytování rad a dolévání vína. Vše tu na člověka působí. Ovšem žádné orgie pozlátkového luxusu se nekonají, důraz je kladen spíše na perfektní služby a příjemné nekomplikované prostředí. Klientela je rozdělena půl na půl mezi zahraniční a tuzemské hosty, takže angličtina, němčina a čeština se tu mísí a prolínají napříč sálem. Na začátek dostávám amuse bouche v podobě rajčatového gazpacha. Je to skvělá jednohubka na polechtání chuťových buněk. Z jídelního lístku pak jako předkrm vybírám sicilské krevety s mučenkou, burratou a sušenkou z korýšů a pro hlavní chod vsázím na zprudka opečeného tuňáka s grilovanými olihněmi, omáčkou z petrželky a brambory Anna. Do sklenice dostávám perlivou vodu San Pellegrino a rozlévaný Sauvignon Blanc z vinařství Hartmann Donà. O úpravách se ani nebude zmiňovat, neboť jsou jednoduše dokonalé. Předkrm je nekomplikovaný, ale nápaditý. Baví mě objevovat všechny ty nuance, které ukrývá. Je ho přitom porce tak akorát, aby se člověk načechral a připravil na zlatý hřeb večera. Tuňák s olihněmi je totiž opravdu labužnický skvost par excellence. Nádherně jemný, chuťově výrazný, doplněný famózními bramborami a fantastickou omáčkou, představuje těžko popsatelný zážitek. Okamžitě ho zařazuji do síně slávy a nutím se zapomenout, kolikže to tenhle jediný chod stál. S dezertem, kterým je legrácka v podobě rozebraného tiramisu, dávám i vinné párování. Pacina Vin Santo la Sorpresa ročník 2011 je slámové víno z Toskánska a je, stejně jako samotný dezert, exkluzivní. Malinké espresso z africké arabicy Giovanniho Erbistiho, distribuované pod obchodním označením Afribon, je jedním slovem skvostné a je také poslední položkou mého večerního menu. Aromi Ristorante si zaslouží všechnu slávu a uznání, kterým se honosí, protože tady jsou za slovy chvály i činy a samozřejmě také jídla, která si zaslouží absolutorium.

Datum návštěvy: 23.8.2018

Menu
Amuse bouche: Rajčatové gazpacho
Předkrm: Sicilské krevety s mučenkou, burratou a sušenkou z korýšů
Hl.chod: Zprudka opečený tuňák s grilovanými olihněmi, omáčkou z petrželky a brambory Anna
Zákusek: Rozebrané tirami...su
Nápoje: Víno rozlévané Hartmann Donà Sauvignon Blanc 2016
Nápoje: Víno rozlévané Pacina Vin Santo la Sorpresa 2011
Nápoje: Minerální voda San Pellegrino perlivá
Nápoje: Káva espresso se smetanou Afribon






Žádné komentáře:

Okomentovat