U DVOU KOČEK

Kontaktní údaje: U Dvou koček, Svatošova 310, Tábor, mailto: svatek.josef@centrum.cz, web: www.ukocek.cz

Hodnocení: Restaurace U Dvou koček se nachází v historickém centru Tábora v jedné klidné a tiché boční uličce, vedoucí z centrálního Žižkova náměstí. Výzdoba interiéru se nedokáže rozhodnout, zda dá přednost duchu husitských středověkých krčem, nebo se oděje po vzoru sedlácké světnice. Jsou tu kamenné zdi a zídky, klenuté stropy, vyvýšené stupně a poměrně členitý, na maximum využitý prostor. Přesto se tady člověk necítí stísněně nebo omezeně. Na druhou stranu celkový pocit z vnitřního uspořádání je pocit přeplácanosti a neorganizovanosti, není v tom vidět žádný koncept ani jednotící prvek, který by tomu všemu dal pevný rámec. Obsluha je mladičká, sympatická a příjemná. Děvčata lítají po place jako utržené ze řetězu a ještě se přitom stíhají usmívat a působit svěže a energicky. Přestože by se jim dala vytknout sem tam nějaká ta drobná chybička, jejich nadšení a elegance to stokrát vyváží. Pro začátek objednávám víno a minerální vodu. Z bohatého vinného lístku vybírám soukromé vinařství Sedlák a jejich kabinetní ryzlink vlašský ročník 2016. Víno má žlutozelenou barvu, minerální až jemně zemitou vůni a chuť připomínající zelené jablko. Je krásně kulaté a vyvážené. Minerální voda posílá bublinky na hladinu ve sklenici pod značkou Toma Natura. Jako předkrm volím kachní paštiku na bylinkovém salátku s brusinkami, mandlemi a francouzskou bagetkou. Velmi konzistentní kompozice jde ruku v ruce s vynikající chutí. Jsem až překvapen, jak skvěle tady všechno funguje a vzájemně spolupracuje. Jednotlivé složky jsou přitom samy o sobě poměrně dost výrazné a osobité, přesto je to sevřený a harmonický koncert tónů a nálad. Hlavní chod má podobu grilovaného filetu z okouna s koprovým dipem, čerstvou zeleninovou oblohou, citronem a vařenými bramborami. Pokrm se prezentuje opět velmi příjemnou úpravou, která dává vyniknout jednotlivým položkám. Chuť krásně drží sevřenou linii, do níž přispívají všechny ingredience rovným dílem. Nic nepřečnívá a nic nechybí. Někdy stačí opravdu málo a výsledek je malý zázrak stejně tak, jako v tomto případě. Pro závěrečný dezert jsem šáhl do denní nabídky a pro jednou jsem neměl šťastnou ruku. Čokoládový dort je hodně hutný, těžký a extrémně sladký. Klasifikoval bych ho jako dietní chybu a nejnepovedenější položku večera. Bezejmenné espresso má co dělat, aby tento handicap srovnalo,ale daří se mu to. Restaurant U Dvou koček asi málokdo označí jako táborský gastronomický top podnik, přesto se tu dá strávit příjemná chvilka ve společnosti velmi dobrého jídla. Já odtud odcházím spokojen.

Datum návštěvy: 28.9.2018

Menu
Předkrm: Kachní paštika na bylinkovém salátku s brusinkami a mandlemi, francouzská bagetka
Hl.chod: Grilovaný filet z okouna s koprovým dipem, čerstvou zeleninovou oblohou, citronem a bramborami
Zákusek: Čokoládový dort
Nápoje: Víno Sedlák Ryzlink vlašský kabinet 2016
Nápoje: Minerální voda Toma Natura jemná
Nápoje: Káva espresso lungo se smetanou





Žádné komentáře:

Okomentovat