Hodnocení: Restaurant U Tomana se objevil po rekonstrukci nájemního domu na rohu náměstí Svobody někdy v průběhu roku 2018. Rozkročil se přes dvě patra a další si zabral stejnojmenný penzion. Zatímco v přízemí je pivnice dokonce i s varnou, v patře se nachází vlastní restaurace a kavárenský koutek. Interiér sází na moderní design s nepřehlédnutelným retro nádechem a zcela pochopitelně září novotou, a to i přes snahu působit účelově omšele. Personál je svérázný a osobitý, nicméně příjemný. Daří se jim vzbuzovat pocit ležérní uvolněnosti a přitom nabízet nekompromisně profesionálním služby. K pití objednávám džbán vody a rozlévané červené víno Cabernet Moravia z domu pana Bindera. Menu pak zahajuje krémová česnečka se sýrovým krutonem. Originální je ona zvolená sýrová pomazánka, která dodává polévce zcela originální a specifickou chuťovou nadstavbu. Celkový dojem z polévky je pak více než dobrý. Pro hlavní chod vybírám z proškrtaného jídelního lístku vepřová žebra, doplněná klasickými ingrediencemi jako jsou hořčice, křen, kozí rohy, nakládané okurky, cibulky a samozřejmě chléb. Ten je domácí a velmi dobrý. Koneckonců stěžovat si nemůžu ani na žebra. Jsou dobře udělaná a chutnají podle očekávání. Trochu zklamáním je křen, který někde cestou ztratil sílu i svůj typický projev. Celek však funguje i bez něj. Závěrečnou tečku si vzalo na starost espresso lungo ze stáje Nespresso v kavárenském servírování. Přestože je tato značka hodnocena odborníky jako jedna z nejlepších, tady U Tomana mi přijde jeho chuť lehce nevýrazná a plytká. Každopádně Brno má v centru novou restauraci s poměrně zajímavým a dotaženým konceptem, kde se dá strávit příjemná chvilka a kde se dá docela dobře najíst. Pár věcí by ještě stálo za vylepšení, ale už teď je sem radost zajít.
Datum návštěvy: 9.4.2019

Menu
Polévka: Krémová česnečka se sýrovým krutonem
Hl.chod: Vepřová žebra, rozpečený chléb, ajvar, nakládaná zelenina
Nápoje: Víno rozlévané Pavel Binder Cabernet Moravia
Nápoje: Kohoutková voda s citronem
Nápoje: Káva espresso lungo se smetanou
Žádné komentáře:
Okomentovat