KONFIT

Kontaktní údaje: Konfit Restaurant, Veveří 125, Brno, mailto: info@konfitrestaurant.cz, web: www.konfitrestaurant.cz

Hodnocení: Restaurant Konfit se od dob, kdy se ještě jmenoval Rialto, příliš nezměnil. Stále se pyšní noblesním interiérem a vysoce profesionální, příjemnou obsluhou, v jejichž péči si člověk opravdu cítí velmi dobře a uvolněně. Atmosféra v restaurantu při mém příchodu je plná očekávání. Aby také ne, na programu večera je degustace s vinařem panem Janem Stávkem, který chce představit své vinné portfolio. Šéfkuchař Konfitu pan Pavel Rohoška připravil pětichodové degustační menu a pan Stávek k němu napároval víno a připravil si průvodní slovo ke každému jednotlivému vzorku. Nutno podotknout, že jeho představení je stejnou měrou neformální jako vysoce fundované. Hlavní část restaurace je zaplněná do posledního místečka, a tak bez velkého otálení začínáme. Na úvodní minuty mi společníka dělá sklenička italského Prosecca, poté už na stole přistává amuse bouche v podobě kozí pěny se švestkovým chutney a karamelizovanými ořechy. Jednoduché, výrazné a dobré. Úlohy prvního chodu se ujala paštika z husích jater s růželé. Do skleničky dostávám růžové víno Rosé Bočky, ročník 2017. Je to velmi povedená kombinace. Krásně jemná paštika, doplněná nevtíravým ovocným želé a k tomu svěží víno. Co víc si přát? Následuje zauzený pstruh s křenovou pěnou a bílý Sauvignon, znovu ročník 2017. Nádhera!!! Křen je skutečně křen a je neuvěřitelné, jak mu to sluší s pstruhem. Kdybych neochutnal, nikdy bych v tuto kombinaci neuvěřil. Výraznost křenu nepřebíjí, ale naopak vyzdvihuje chuť zauzených kousků ryby. A víno celý ten neskutečný dojem podtrhuje. Dále přichází chod, z něhož je především dámské osazenstvo malinko na rozpacích: zadělávané telecí dršťky s pikantní klobásou. Doprovází ho famózní Frankovka, ročník 2016. Chod je to netradiční, ale nakonec ho zvládají i dámy, i když toho ošívání a komentování je daleko více, než u ostatních předkládaných pokrmů. Já jsem spokojen. Koneckonců není to žádná hrůza, je to spíš zajímavé předvedení toho, co se dá dělat s tak upozaděnou ingrediencí, jako jsou telecí dršťky. Tleskám odvaze šéfkuchaře, takovýto pokrm vůbec nabídnout na akci, jako je tato. Nedá mi to se ještě nezastavit u vína. Frankovka je v českých luzích a hájích označována téměř za lidové pití často podřadné kvality. Nicméně pan Stávek nám tady představuje Frankovku, která si ani v nejmenším nezadá svou kvalitou a chutí s drahými barikovanými víny. Je skutečně radost poválet jeho Frankovku na patře a vychutnat si její krásný a plný závěr. Na řadě je mezihra - malinový sorbet. K němu druhé růžové víno Rosé čtvrté, ročník 2017. Asi netřeba komentovat. Funguje to přesně tak, jak má. A už je tu zlatý hřeb večera: konfitovaná hovězí oháňka s šalotkou a bramborovou kaší. Ve skleničce přistává nádherné Pinot Noir Reserva 2015. V téhle kombinaci se skutečně sešlo to nejlepší s nejlepším. Všechno tu hraje na jednu notu. Je to koncert tónů, chutí i jemných nuancí, které zapadají jedna do druhé jako díly jedné ohromující skládačky. Moje nadšení už ani nemůže být větší. Závěr patří bramborové taštičce plněné povidly s mákem, cukrem a máslem. Doplňuje ji dezertní Lokus červený 2015. A je to finále, jak se patří. Žádné dorty, čokolády, krémy, pudingy, ale strohá, jednoduchá česká poctivost. Dokonalé a přijímané bez jediné výhrady. Na odchodnou dávám ještě digestiv v podobě rumu Arcane Extraroma z ostrova Mauricius a s přetrvávajícím pocitem úžasu se vydávám na cestu k domovu. Snad jediné, co mi zde tento večer chybělo, byl stejně zasvěcený komentář k jídlům, jaké dával pan Stávek k vínům. Jinak je ovšem hodnocení jasné - mimořádný zážitek.

Datum návštěvy: 28.3.2019

Menu
A.bouche: Kozí pěna se švestkovým chutney a karamelizovanými ořechy
Předkrm: Paštika z husích jater, růželé
Předkrm: Zauzený pstruh, křenová pěna
Hl.chod: Zadělávané telecí dršťky s pikantní klobásou
Hl.chod: Konfitovaná hovězí oháňka, šalotka, bramborová kaše
Zákusek: Malinový sorbet
Zákusek: Bramborová taška plněná povidly, mák, cukr, máslo
Nápoje: Víno rozlévané Prosecco
Nápoje: Víno rozlévané Jan Stávek Rosé Bočky VOC, 2017
Nápoje: Víno rozlévané Jan Stávek Sauvignon, 2017
Nápoje: Víno rozlévané Jan Stávek Frankovka, VOC, 2016
Nápoje: Víno rozlévané Jan Stávek Rosé Čtvrté, 2017
Nápoje: Víno rozlévané Jan Stávek Pinot Noir Reserva, 2015
Nápoje: Víno rozlévané Jan Stávek Lokus červený, 2015
Nápoje: Kohoutková voda
Nápoje: Rum Arcane Extraroma








Žádné komentáře:

Okomentovat