BOHÉM RESTAURANT

Kontaktní údaje: Hotel Aplaus, Šantovo nám.181, Litomyšl, mailto: recepce@hotelaplaus.cz, web: www.hotelaplauz.cz

Hodnocení: Restaurant Bohém je součástí luxusního čtyřhvězdičkového hotelu v centru Litomyšle. V interiéru se snoubí vytříbený vkus, nevtíravý komfort s jednoduchostí a hravostí, což dohromady vytváří podivuhodnou atmosféru klidu a pohody. Ladění do výrazné fialové barvy, ruku v ruce s plným založením stolů posouvá modus operandi podniku do té nejvyšší třídy. Personál pak tuto klasifikaci podporuje vstřícností a vysokou profesionalitou, která sice ještě má drobné mouchy, ale není to nic závažného, co by jejich výkon v mých očích nějak výrazně degradovalo. Jedná se spíš o určitou nejistotu a drhnoucí týmovou spolupráci než o problémy s nabízeným servisem. Protože jsem díky uzavřené společnosti nemohl navštívit restaurant o sobotním večeru, jsem tu na nedělní oběd, a protože budu následně muset řídit, padá možnost snoubení jídla s vínem a nezbývá mi. Než vzít za vděk nealkoholickým čepovaným pivem Radegast Birell. V jídle se ale omezovat nehodlám, takže první volbou je lososový tatarák s crème fraîche a opečeným toastem. Jemné tóny v úžasném mixu ryby a krému, podpořené nadýchaným toustem, který se doslova rozplývá na jazyku, to je opravdu neskutečné entrée. Vše je na správném místě a vše si tady hraje vzájemně do noty. Koneckonců ne nadarmo jsem ve městě, kde se narodil Bedřich Smetana a kde se každoročně koná letní festival vážné hudby. A koncert pokračuje ve stejném duchu. Na stůl totiž přichází vepřová panenka sous vide s bylinkovou krustou, grilovanou zeleninou, olivami a bramborami Grenaille. Krásná úprava na talíři předznamenává, že tady bude hrát filharmonie. Samotná vepřová panenka je obalená ještě ve slanině a chuťově je vynikající, zeleninka nemá chybu a ani brambory nijak nezaostávají. Co mě však úplně uhranulo, je přidání oliv. Ty totiž posouvají celý projev pokrmu hodně do orientálního módu a vytvářejí tak z celku skutečně nevšední zážitek, který ještě dlouho po odklizení prázdného talíře zůstává jako vzpomínka na patře. Úžasné a neskutečné! Závěr je ve znamení mnohými hosty vychvalovaného vanilkového crème brûlée s marinovanými višněmi a jogurtovou zmrzlinou. A musím potvrdit, že chvála je na místě. Už jen rozčlenění do tří mystiček dává pocit něčeho výjimečného. Vypadá to zajímavě a luxusně. Chuť nezůstává pozadu, jemná, harmonická a zapamatovatelná. Requiem jak se patří, zvláště když se přidá ještě silná, hořká a výborná káva. Bohém si zaslouží plný sál hostů, zaslouží si pozornost gurmánů a doporučení pro všechny, kdo ještě neměli tu čest. Dokud bude v Litomyšli Bohém restaurant, vyplatí se sem přijet za exkluzivní gastronomií. Oni ji dávají tvar i ducha.

Datum návštěvy: 26.5.2019

Menu
Předkrm: Lososový tatarák, crème fraîche, opečený toast
Hl.chod: Vepřová panenka sous vide, bylinková krusta, grilovaná zelenina s olivami a bramborami Grenaille
Zákusek: Vanilkové crème brûlée, marinované višně, jogurtová zmrzlina
Nápoje: Nealkoholické pivo Radegast Birell
Nápoje: Káva espresso lungo LavAzza Tiera





Žádné komentáře:

Okomentovat