BOTANIC

Kontaktní údaje: Botanic, Olbrachtova 54, Praha mailto: club.botanic@volny.cz, web: www.restaurace-botanic.cz

Hodnocení: Restaurant Botanic se nachází v Praze 4, coby kamenem dohodil od stanice metra Budějovická. Přestože se nejedná o nejlukrativnější polohu, přijít sem bez rezervace se rovná ztrátě času, a to i přesto, že se podnik holedbá kapacitou nějakých 60 míst. Ač se to při pohledu zvenku nezdá, interiér restaurace patří mezi ty luxusnější. Odstíny hnědé, vyladěné dekorace, tlumená světla a decentní hudební kulisa vytvářejí zcela ojedinělou atmosféru, v níž se okamžitě cítím jako ryba ve vodě. Je tu útulně a příjemně. O obsluze se dá říct jen to nejlepší. Přestože se ani na chvilku nezastaví, působí usměvavě a uvolněně. Mají dokonalý přehled o nabídce, takže poradí a doporučí jak jídlo, tak i pití. Vinné portfolio mají v malíčku, servírovací návyky na úrovni zkušených profesionálů. Svůj večer tady začínám s vínem. Protože jsem se rozhodl pro chobotnici jako hlavní chod, je mi doporučeno bílé rakouské víno Saurüssel Grüner Veltliner z poysdorfského vinařství pana Hausera. Víno je lehké, nekomplikované s mladistvou jiskrou a svěží kyselinkou. Jen co ochutnám první doušek, už se mi na stole objevuje předkrm v podobě králičího hřbetu, pečeného s pancettou a šalvějí, k němuž je omáčka ze sladké kukuřice. Prezentuje se jednoduchou úpravou a stejně jednoduchým, nicméně skvostným, chuťovým projevem. Není tu nic, co by kazilo výsledný dojem z křehkého masa. Prostě předkrm ve své plnohodnotné funkci, jak se sluší a patří. Následuje už zmiňovaná grilovaná chobotnice s rizotem z fregula tostata a grilovaných paprik. Na talíři vypadá úžasně. První sousto mě pak přesvědčí, že zážitky strádat rozhodně nebudu. Samotné maso chapadel je vynikající a s rizotem, kterého jsem se zpočátku obával, si výborně rozumí. Je to takové harmonicky vyvážené představení, do něhož přispívá i vybrané víno. Tohle náhodné snoubení se skutečně povedlo na jedničku s hvězdičkou a já si ho užívám naplno. Je mi až líto, když z talíře zmizí poslední drobek. Ale ještě není nic ztraceno. Chlazený dortík z krémového sýru s ostružinami si osobuje právo na pozornost. A já mu ji dopřávám, protože i v tomto případě si chuťové buňky přicházejí na své. Dortík není přehnaně sladký, ani moc krémový, prostě tak akorát a ostružiny ho krásně doplňují o nezbytný ovocný akcent, jenž celý zážitek posunuje ještě o stupínek výše. O výborném silném espressu illy nebo sametovém digestivu Hennesy Fine de Cognac už netřeba podávat žádné další svědectví. Botanic přesvědčil. Přesvědčil, že návštěva tohoto nenápadného restaurantu stojí za všechen čas, který mu člověk věnuje. Rád se sem někdy vrátím…

Datum návštěvy: 28.5.2019

Menu
Předkrm: Králičí hřbet pečený s pancettou a šalvějí, omáčka ze sladké kukuřice
Hl.chod: Grilovaná chobotnice, rizoto z fregula tostata a grilovaných paprik
Zákusek: Chlazený dortík z krémového sýru, ostružiny
Nápoje: Víno Hauser Grüner Veltliner „Saurüssel” 2015
Nápoje: Minerální voda Mattoni jemně perlivá
Nápoje: Koňak Hennesy Fine de Cognac
Nápoje: Káva espresso lungo illy





Žádné komentáře:

Okomentovat