GRAND CRU

Kontaktní údaje: Grand Cru, Lodecká 1181/4, Praha 1, mailto: info@grand-cru.cz, web: www.grand-cru.cz

Hodnocení: Restaurant a bar Grand Cru obývá samostatně stojící barokní domek s dvorem nedaleko Petrského náměstí v Praze. Stále v centru, ale současně tak trochu mimo hlavní dění. Jak jinak si vysvětlit fakt, že v sobotu večer je podnik dokonale prázdný a situace se s postupujícím večerem mění jen velmi pozvolna. Jaký to rozdíl například od Divinis, které jsem navštívil předešlý den a které praskalo ve švech. To také do jisté míry ovlivňuje můj pocit z podniku, ať už se jedná o atmosféru nebo jídlo. Přece jen v Divinis jsem se dotkl gastronomické dokonalosti, a v porovnání s ní Grand Cru bohužel ztrácí body ve všech ohledech. Interiér je střízlivý a decentní, bez okázalých výstřelků. Drží se přísných linií a nepouští se do experimentů. Velkou devízou podniku je uzavřený dvorek, který bezpochyby najde nejlepší využití při uzavřené společnosti a konání nějaké společenské akce. Zimní zahrada, částečně zabírající prostor dvorku a nabízející variabilitu otevření, je prostě terno, o kterém se jiným restaurantům může jen zdát. Obsluha je usměvavá a vysoce profesionální, nicméně v prázdném podniku jejich nasazení vyznívá do prázdna. Soustředění se na jediného hosta - mě - je chvílemi až nepříjemné. Začínám skleničkou jiskřivého italského Prosecca di Valdobbiadene Terre di San Venanzio Fortunato, které střídá německý Riesling Schiefersteil Trocken od Markuse Molitora z roku 2016. Bylo mi doporučeno jako dobrý společník mnou zvoleného předkrmu, kterým je terina z foie gras v bílé čokoládě s třešněmi, máslovou oplatkou a pistáciemi. Upřímně, nedochází mi, proč balit ztučnělá játra do čokolády, ať už je bílá či jakákoli. Úplně to potře jejich delikatesní charakter. Není to samozřejmě nic proti ničemu a svou originální hodnotu to má, ale někdy jsem skutečně hodně konzervativní a tohle je zrovna ten případ, kdy inovace jde proti mému přesvědčení o správné cestě. Ve sklenici se mi mění víno. Německý Riesling střídá španělské Contino Rioja Reserva, která se představuje krásnou barikovou vůní a nádherně zaoblenou, plnou chutí. Na stole se objevuje jehněčí ramínko s brzlíkem, lilkem, rajčatovým kompotem a jarní cibulkou, to vše přelité silnou omáčkou. Skvěle to vypadá a výborně chutná. Tady se dá jenom chválit. Všechny ingredience si spolu náramně rozumí a dohromady fungují jako jeden celek, který v podstatě nemá slabé místo. Takže tleskám… Jako dezert vybírám pečený jogurt s růžovým pepřem, bílou čokoládou a sezónním ovocem, v mém případě jahodami. Společníka mu dělá koktejl z bílého portského vína a toniku, doplněný kostkou ledu a plátkem citronu. Kombinace je to nanejvýš povedená, už proto, že jsem nechtěl nic moc sladkého. Trochu mi sice drhne jazyk o onen růžový pepř, který je natolik výrazný, aby na sebe strhl veškerou pozornost, ale daří se mi to ustát bez ztráty nadšení. Závěr je ve znamení výborné kávy MiaCoffee, pozornosti podniku v podobě lísko-oříškové a pistáciové laskonky a nádherně jemného extra starého francouzského armagnacu značky Lafontan. Grand Cru po únorovém odchodu jednoho z nejznámějších českých šéfkuchařů Jana Punčocháře, který šéfoval místní kuchyni od založení podniku v říjnu 2014, jako by ještě stále nechytila dech. Ne že by nový tým nezvládal vysoký standard zážitkové gastronomie, ale jak už jsem zmínil na začátku, dokonalosti jsem se v Grand Cru prostě nedotkl a pár výhrad jsem si odsud přece jen odnesl. Takže třeba příště…

Datum návštěvy: 29.6.2019

Menu
Amuse bouche
Předkrm: Terina z foie gras, bílá čokoláda, třešně, máslová oplatka, pistácie
Hl.chod: Jehněčí ramínko, brzlík, lilek, rajčatový kompot, jarní cibule
Zákusek: Pečený jogurt, růžový pepř, sezónní ovoce
Zákusek: Lísko-oříšková a pistáciová laskonka
Nápoje: Víno rozlévané San Venanzio Fortunato Prosecco
Nápoje: Víno rozlévané M.Molitor Riesling Schiefersteil
Nápoje: Víno rozlévané Contino Rioja Reserva
Nápoje: Kohoutková „sodovoda“
Nápoje: Porto Graham´s White & tonic
Nápoje: Armagnac Lafontan XO
Nápoje: Káva espresso lungo MiaCoffee







Žádné komentáře:

Okomentovat