Hodnocení: La Veranda se nachází v historickém centru Prahy v sousedství kostela Svatého Ducha a o kousek dál se tyčící španělské synagogy. Nenápadný rohový vstup ukrývá hravý a barevný interiér suterénní místnosti. O patro níž jsou ještě prostory, které by se daly označit jako salónek, nicméně fungují ve stejném režimu jako zbytek restaurantu. Pocit domáckosti přinášejí malé i velké detaily, kterých je interiér plný, aniž by působil přeplácaně. Knihovna s řadou gastronomických titulů, prošívané polštáře, živé květy, ošatky s ovocem, lampičky, keramika, poličky s vinnými lahvemi, vše v pevném, harmonicky působícím, uspořádání. Obsluha je prvotřídní. Na jednu stranu uvolněná a přátelská, na stranu druhou vysoce profesionální a znalá. O hosty se starají s příkladnou starostlivostí od prvního přivítání až po závěrečné vyprovázení. Po place se pohybují s lehkostí a grácií, že to až vypadá, jako by i konat zázraky pro ně nebyl žádný problém. Startovní výstřel má podobu růžového vína Jean Olivier Tavel Château d’Aqueria ročník 2018. Charakterizuje ho výrazná a sytá růžová barva, lehká mineralita a harmonická ovocná chuť. Sparingpartnera mu dělá jemně perlivá voda z koncernu Mattoni. Prvním chodem na stole je salát z krevet, granny smith jablek, pečených paprik a krému s bonito tuňákem. Celé je to zalité gaspachem a vypadá to opravdu labužnicky už na první pohled. Porce je střízlivá, jak má správný předkrm být, a blýská barvami na všechny strany. Podobný je koneckonců i chuťový projev. Zpočátku se tváří stroze a nenápadně, aby vzápětí vybuchl do ohňostroje tónů a náznaků. Úžasná a zajímavá je kombinace krevet a gaspacha, ale ani ostatní položky nejsou k zahození. Po tomto povedeném vstupu očekávám hlavní chod s o to větším napětím. Vybral jsem středně propečený hovězí pupek s artyčoky, liškami, bramborovým pyré a omáčkou s kampotským pepřem. Úprava na talíři je jedním slovem famózní a láká i vůní. Maso vypadá jako z učebnice vyšší hotelové školy, nádherně růžové uprostřed s hnědými okraji a je nádherně měkké a šťavnaté. Bramborové pyré je lehoučké a hladivé. Omáčka decentní a krásně sem zapadnou i lišky a artyčoky. Jednotlivé ingredience fungují sami o sobě i v rámci celku a vytvářejí výsostně zábavnou a dokonale chutnající mozaiku, které se jen těžko odolává. S prázdným talířem přichází lítost, že toho nebylo více, ale ještě je tu parfait z bílého jogurtu, vanilky a limetky s melounem marinovaným v sangrii, jahodami a jahodovou espumou. Prezentuje se opět velice pěknou a decentní úpravou, které v podstatě nic nechybí. Sladkost je střízlivá a celek je krásně vyvážený. Nezbývá než zatleskat, nejen dezertu, ale celému gastronomickému koncertu, kterého jsem měl čest se zúčastnit. Silné a výborné espresso, stejně jako důstojně ušlechtilý armagnac Clos Martin VSOP už jen podtrhují předešlé tvrzení. La Veranda mě nadchla a já jí bez nejmenšího zaváhání přiznávám pětihvězdičkový status.
Datum návštěvy: 27.6.2019

Menu
Předkrm: Salát z krevet, granny smith jablek a krému s bonito tuňákem, gaspacho a pečené papriky
Hl.chod: Hovězí pupek, artyčoky, lišky, bramborové pyré a omáčka s kampotským pepřem
Zákusek: Parfait z bílého jogurtu, vanilky a limetky, meloun marinovaný v sangrii, jahody, jahodová espuma
Nápoje: Víno Jean Olivier Tavel Château d’Aqueria 2018
Nápoje: Minerální voda Mattoni jemná
Nápoje: Armagnac Clos Martin VSOP
Nápoje: Káva espresso lungo Miscela d´Oro
Žádné komentáře:
Okomentovat