Hodnocení: Restaurace Archa v Hranicích na Moravě je do jisté míry svázána s hotelem Centrum, i když tato vazba je poměrně neurčité, nejspíše provozní a obchodní, povahy. Jisté je, že ze třetího patra hotelu existuje průchod do dvora, z něhož je to do restaurace co by člověk jedno patro vyšplhal. Pro nechodící je tu dokonce i výtah. Samotná restaurace je pak současně pivnice i kavárna, přičemž obě poloviny od sebe kromě rozdílného charakteru stolové úpravy odděluje i otevírací doba. Na tabuli u vstupu to vypadá docela reálně, ale v praxi si takovéto fungování i přes veškerou snahu nedokážu představit. Interiér sází na moderní prvky s nádechem industriálu a v sobotu večer zvučí jako stohlavý jarmark. Je vskutku neuvěřitelné, jak jedna hlučná společnost dokáže celý prostor zaplnit řevem, ne nepodobným býčímu stádu v říji. Obsluha je pohotová, milá a zvládá se v tom rámusu dokonce i usmívat. Jako první si objednávám čepovaný Pilsner Urquell, přestože původně jsem si myslel na nějaké to víno. Jenže do prostředí a především atmosféry, která v Arše při mé návštěvě panuje, se vinná degustace prostě nehodí a já bych si ji nedokázal užít. Proto sázka na dobře vychlazený a odborně ošetřený chmelový mok. K němu jako předkrm hovězí tatarák ze stářeného masa s topinkami a rump steak s grilovanou zeleninou a pepřovou omáčkou coby hlavní hřeb večera. Přiznám se, že za normálních okolností bych si hovězí tataráček asi nedal, ale protože na polévku nemám chuť a tuňáka bohužel nemají, nezbývá mi nakonec nic jiného. Na druhou stranu mu musím přiznat, že je dobrý a také topinky jsou excelentně osmažené. S rump steakem už je to o poznání horší. Ne že by byl špatný nebo nepovedený, ale tak nějak na něm není nic, proč by si ho měl člověk pamatovat. Vzhled ani chuť zkušeného labužníka nijak neomráčí. Kompozice je fádní, omáčka nevýrazná, grilovaná zelenina pravděpodobně gril neviděla ani zdálky a zachraňují ji jen a pouze zelené fazolky. Alespoň, že maso je propečené přesně podle zadání, jen by to chtělo pořádný špalek a ukázat, že má i na první ligu. Takhle je to dost možná na žlutou kartu. Kuriózně největší požitek nakonec mám z dezertu a závěrečného espressa. Tvarohovo-mrkvový dort je ve své jednoduchosti prostě dokonalý a káva značky Varesina Caffé je skvostná. Do Archy jsem šel s velkým očekáváním a představou příjemně stráveného gurmánského večera, ale bohužel tyto naděje nedošly naplnění a celkový dojem byl s bídou průměrný.
Datum návštěvy: 21.9.2019

Menu
Předkrm: Hovězí tatarák ze stářeného masa s topinkami
Hl.chod: Hovězí rump steak, grilovaná zelenina, pepřová omáčka
Zákusek: Tvarohovo-mrkvový dort
Nápoje: Pivo čepované Pilsner Urquell
Nápoje: Káva espresso lungo Varesina Caffé
Žádné komentáře:
Okomentovat