Hodnocení: Po dlouhých čtyřech letech se vracím do Prominentu a je to návrat na jistotu. Vždyť za ty roky se tady vlastně nic nezměnilo, jako bych tu byl včera. A já jsem za to rád. V dnešní době je totiž jistot opravdu pomálu, takže za ty, co existují, bychom měli být vděční. Stejně jako tenkrát mě vítá prázdný sál, nejsou tu ani hoteloví hosté ani návštěvnících z venku. O tom, že Brňáci raději chodí do hospod za levný peníz netřeba nikoho přesvědčovat, ale že i přespolní a zahraniční turisté váží kroky za dobrým jídlem si už vysvětlit nedokážu. Já se nicméně nenechám odradit a v království šéfkuchaře Josefa Dufka beru místo. Mladičký personál se mě okamžitě ujímá a nabízí servis vysoké profesionality, přestože úsměvy šetří. Pro tento večer dávám důvěru čtyřchodovému business menu, doplněnému o láhev vína Rulandského šedého z domu pana Kubíka v ročníku 2018. Role vstupního entrée se ujímá francouzský rilettes z divoké kachny s jemně pikantním hruškovým chutney a lanýžovým olejem. Vyznačuje se nádhernou kompozicí a velice podařeným chuťovým projevem, v němž se snoubí pikantní jemnost s masovou hutností. Vše je na tom správném místě a výsledek je dokonalost sama. Představení pokračuje krémovou polévkou z dýně Hokkaidó. Je to jednoduché, ale okouzlující. Výborná konzistence jde ruku v ruce s originalitou. Člověk zde dokáže odhalit tisíce tónů, které se stejnou měrou podporují, jako překrývají. Zlatý hřeb večera má podobu grilovaného kachního prsíčka s jemným dýňovým pyré a hříbkovou nádivkou. Těžko se pro tento kulinářský skvost hledají slova. Pan Dufek tady na ploše jednoho jediného talíře ukazuje všechen svůj um. Čaruje a kouzlí. Je to výlet do země divů a za zrcadlo. Nic zde neschází, nic zde nepřebývá. Je v tom dril i osobnost. V jednu chvíli hladí, aby hned vzápětí udeřil. Je mi doopravdy líto, když je talíř prázdný a tomuto fantastickému koncertu chutí je konec. Naštěstí přicházejí ještě domácí tvarohové knedlíčky plněné belgickou čokoládou s pomerančem glazovaným ve vinné redukci, které jsou tou nejúžasnější tečkou, jakou jsem měl kdy v ústech. Tento dezertní chod je natolik hravý a mazlivý, že dává zapomenout na vše, co bylo před ním. Království za knedlíček, tady platí nastokrát. Výborné espresso pak už jen potvrzuje to, co vím a za čím jsem do Prominentu přišel: poctivá, famózní a osobitá kuchyně v tom nejlepším provedení. Slovu hostina tady dávají podobu gastronomického zážitku, který nevyprchá se zvednutím se od stolu, ale zůstává ještě po dlouho dobu v paměti, a především v chuťových pohárcích.
Datum návštěvy: 23.10.2019

Menu
Předkrm: Francouzský rilettes z divoké kachny s jemně pikantním hruškovým chutney a lanýžovým olejem
Polévka: Krémová polévka z dýně Hokkaidó
Hl.chod: Grilované kachní prsíčko s jemným dýňovým pyré a hříbkovou nádivkou
Zákusek: Domácí tvarohové knedlíčky plněné belgickou čokoládou s pomerančem glazovaným ve vinné redukci
Nápoje: Víno Kubík Rulandské šedé 2018
Nápoje: Minerální voda Bonaqua jemně perlivá
Nápoje: Káva espresso s mlékem
Žádné komentáře:
Okomentovat