Hodnocení: Restaurace U Šedivého vola se nachází v Brně blízko velkého dopravního uzlu na Mendlově náměstí. Dříve se v prostorách, které dnes tento podnik okupuje, nacházel restaurant Áčko a hned naproti lákal na české speciality Skanzen. Po obou se slehla zem, i když je pravdou, že provozovatelé Šedivého vola z bývalého Áčka zachovali mnohé. Proto se tu návštěvník stále setkává s vesnickým rynkem, kde stoly jsou umístěny jakoby v předzahrádkách selských chaloupek, od zbytku odděleny zděnými zídkami. Nechybí ani staré dobré krmítko pro ptáky. Kromě hlavní prostory je možné usednout i v jakýchsi separé v dozadu protažené části podniku a v létě samozřejmě i na zahrádce ve vnitrobloku. Na interiéru je nicméně vidět, že už pamatuje lepší časy a nějakou tu rekonstrukci by si určitě zasloužil. Obsluha odpovídá podniku této kategorie. Nehledí se až tolik na dekorum a na pravidla stolování, v popředí zájmu je rychlost a výkonnost. Tomu odpovídá i jistá neochota k poradním rozpravám a bezpochyby i minimum úsměvů. Z nabídky vybírám paštiku z kachních jater s rozpečenou bagetkou a váleček z vepřové panenky v pancettě s fazolovými lusky a s opékanými bramborami. Obé v doprovodu čepovaného polotmavého svijanského Fandy 11° a oba chody bez přehánění výborné. Paštika je doplněna sladkým chutney a polníčkový salátem. Je krásně jemná a bez rušivých nahořklých tónů. Bagetky jsou křupavé, a tak akorát opečené. Co se týče vepřové panenky, opět chválím. Maso krásně připravené, decentní omáčky není přehnaně mnoho, takže si ji člověk opravdu vychutná, fazolky samozřejmě parádní a také bylinkami ochucené brambory mají co říct. Jednoduše kulinářský koncert plný chutí, jsem spokojen. Oceňuji i pěknou úpravu na talíři, která v podobných podnicích určitě nebývá pravidlem, a tady je evidentně vidět, že si s tím v kuchyni dali práci, ať už je to hlavní chod nebo jen paštika. Tleskám. Káva ze stáje Pellini, čistě a jednoduše servírovaná, bez připomínek. Zapracovat na vylepšení prostředí, přidat nějaký ten úsměv a k Šedivému volu se budou sbíhat nadšení strávníci. Zatím se sem chodí především na pivo a pizzu, a je to škoda, protože v kuchyni mají na víc.
Datum návštěvy: 9.10.2019

Menu
Předkrm: Paštika z kachních jater s rozpečenou bagetkou
Hl.chod: Váleček z vepřové panenky v pancettě s fazolovými lusky, opékané brambory s bylinkami
Nápoje: Pivo čepované polotmavé Svijany Fanda 11°
Nápoje: Káva espresso s mlékem Pellini
Žádné komentáře:
Okomentovat