Hodnocení: Borgo Agnese od mé poslední předcovidové návštěvy zrenovovalo interiér, který je stále vysoce působivý a okouzlující. Celý ten členitý prostor restaurantu s nejedním intimním zákoutím, výškovými stupni a vinnými dělícími stěnami vzbuzuje nanejvýš příjemné pocity a otevírá vstup do světa luxusního posezení. Vše začíná už u vstupních dveří, kde je každý host mile přivítán a uveden na místo obsluhujícím personálem. Jejich tým má dost členů na to, aby přístup ke každému návštěvníkovi byl více než osobní. Na nevšímavost si tu rozhodně nikdo stěžovat nemůže. Nálada, kterou takový přístup vzbuzuje, je hodně nadstandardní a rezonuje celým večerem. Po jiskřivém šumivém přípitku vybírám z jídelního lístku degustační menu, označené jako Petit, a k němu snoubená vína. Začátek je v duchu pozornosti šéfkuchaře a má podobu jednohubkového jeleního hřbetu s vejcem a bylinkami. Ostrý start degustace si vzalo na starosti ceviche z mušle sv. Jakuba, doplněné mučenkou, mrkví, dýní a pomerančem. Jedná se lehkou, letní křižovatku chutí s originálním dopadem na výsledné pocity. Servíruje se k němu suché Chardonnay Terres secretes 2019 z francouzského Burgundska. Následuje vývar z hovězí oháňky s pečeným rajčetem a lanýžovým knedlíčkem. Silný, výrazný projev doplňuje ve skleničce Veltlínské Zelené 2019 z moravského vinařského domu Gurdau. Přípravou na hlavní chod je teplý předkrm v podobě foie gras s řepou a malinami, doplněných francouzským horským sýrem Comté a piemontským oříškem. Velmi jemný, velmi hladivý a delikátní tón předznamenává věci příští. Jen víno Baumard Coteaux du Layon 2015 je na můj vkus až příliš sladké, i když chápu, proč je snoubeno právě s předloženými ztučnělými játry. Hlavní hřeb večera - telecí líčka s koprovou omáčkou a bramborami v popelu - jsou dokonalou chuťovou exkluzivitou, kterou nelze jinak než dlouze, naplno a pomalu vychutnávat. Malý zázrak na talíři, ke kterému není co dodat, leda tak si přidat. Brambory jsou úžasné, líčka se doslova rozpadají na jazyku a na omáčku snad ani nelze po zbytek života zapomenout. Krásně se k tomu všemu vyjímá červené cuvée, které si restaurant nechal v roce 2017 dělat přímo u dnes již přetransformovaného vinařství Trávníček-Kořínek. Je plné s jemnými taniny a dlouhým závěrem. Sladkou tečkou na závěr je vláčný anglický puding s kokosovou zmrzlinou, ananasem a slaným karamelem. Své role závěrečného chodu se zhostil na výbornou, přičemž ho v tom podpořilo i výborné espresso, servírované jen tak jednoduše bez velkého krášlení. Návštěva Borgo Agnese mi znovu potvrdila, že zážitková gastronomie v Brně stále žije a nezašla s covidem na úbytě. Odcházím nadšen a v maximální možné míře uspokojen.
Datum návštěvy: 22.4.2022

Menu
A.bouché: Jelení hřbet, bramborové suflé, vejce, bylinky
Předkrm: Ceviche z mušle sv. Jakuba, mučenka, mrkev, dýně, pomeranč
Předkrm: Foie gras, řepa, maliny, comté, piemontský oříšek
Polévka: Vývar z hovězí oháňky, pečené rajče, lanýžový knedlíček
Hl.chod: Telecí líčka, koprové veluté, brambory v popelu
Zákusek: Stickey toffee puding, kokosová zmrzlina, ananas, slaný karamel
Nápoje: Víno rozlévané champagne
Nápoje: Víno rozlévané Terres secretes Bourgogne Chardonnay 2019
Nápoje: Víno rozlévané Gurdau Veltlínské Zelené 2019
Nápoje: Víno rozlévané Baumard Cote du Lyon 2015
Nápoje: Víno rozlévané Trávníček-Kořínek Borgo cuvée 2017
Nápoje: Víno rozlévané Cantine Fina El Azíz Vendemmia Tardiva
Nápoje: Živá voda Borgo
Nápoje: Káva espresso se smetanou
Žádné komentáře:
Okomentovat