Hodnocení: Restaurace Augustine se nachází přímo v samotném srdci Prahy pod Pražským hradem jako součást bývalého augustiniánského kláštera. Samotný vstup na nádvoří kláštera je poněkud nenápadný a hosty k návštěvě příliš nevyzývá. Samotné nádvoří už dojem napravuje v míře mnohem sofistikovanější. Při příchodu do restaurantu není po obsluhujícím personálu ani vidu ani slechu, a když se konečně objeví, nemluví česky. Později jsou oba handicapy naštěstí do určité míry napraveny, přesto se po celou dobu nemohu zbavit pocitu, že cizími jazyky mluvícím hostům je věnováno daleko více pozornosti. Interiér je jinak poměrně temný a zšeřelý, což má nejspíše navozovat pocit intimity. Daří se to jen napůl, protože proti tomu celkem úspěšně pracuje rozlehlost prostor. Minimální doprovodná výzdoba, odkládací pulty, kožené sedačky vytvářejí klasicistní design v kontrastu s moderně řešeným prosklením stěny, vedoucí na zahradu. Jakoby se tu svářila současnost s historií. Svou návštěvu tady začínám s vínem. Vybírám české vinařství Reisten a jeho Sauvignon blanc ročník 2019. Víno je voňavé, svěží a jiskřivé. Prvním chodem je ocásek z langustýny s tatarákem z břitky, rakytníkem, mandlemi a omáčkou z jablek Granny Smith. Jedná se o vybranou delikatesu, ale upřímně zase až tak ohromený z ní nejsem. Koneckonců jedná se o předkrm, a v tomhle duchu funguje dobře. Jako hlavní chod mám halibuta, doplněného sardýnským cous-cousem, houbovým duxelles, lardem, tapiokou a vanilkovým bisque. Tohle je už daleko zajímavější představení. Jednotlivé ingredience se navzájem doplňují v tak precizní shodě, že není možné, než jásat a vychutnávat. Zbývá dezert a káva. Meruňkové parfait, yuzu a caramel, pistáciovo-vanilková drobenka, fazole tonka, kalamansi a mučenkový sorbet, to je sladká tečka, která voní odkvetlým létem. Sladkosti přitom není mnoho, ale jenom decentně, aby o to více vynikla ona svěžest meruněk a mučenkového sorbetu. Káva v jednoduchém servírování se smetanou v nerezové obří konvičce je výborná. Přestože se restaurant Augustine usiluje o vysoce hodnotnou zážitkovou gastronomii, já odcházím sice s dobrým pocitem, ale bez nějakého ohromujícího nadšení.
Datum návštěvy: 28.10.2022

Menu
Předkrm: Ocásek z langustýny, tatarák z břitky, rakytník, mandle, jablka Granny Smith
Hl.chod: Halibut, Sardýnský cous-cous, houbový duxelles, lardo, tapioka, vanilkový bisque
Zákusek: Meruňkové parfait, yuzu a caramel, pistáciovo-vanilková drobenka, fazole tonka, mučenkový sorbet
Nápoje: Víno Reistein Sauvignon Blanc 2019
Nápoje: Minerální voda San Pellegrino
Nápoje: Káva Americano se smetanou
Žádné komentáře:
Okomentovat