Hodnocení: Restaurace Coda je součástí luxusního hudebního hotelu Aria v Praze na Malé Straně jen kousek pod Pražským hradem. V interiéru nelze neobdivovat řadu originálních obrazů, plastik a soch od takových umělců jako jsou Dalí, Chagall, Myslbek či Picasso. Coda však není jen vlastní restaurant, ale je tu i prosklené atrium ve formě zimní zahrady, kde lze pořádat banket nebo jen příjemně posedět se skleničkou vína, dále knihovna u krbu, vhodné místo pro komorní soukromou večeři, v letních měsících pak i střešní terasa s nádhernými výhledy. Všechny detaily, interiérové doplňky a barvy jsou sladěné do ohromujícího dojmu, který v člověku ještě dlouho po opuštění prostor zůstává. Atmosféru dotváří i živá hudební produkce na pianu značky Bösendorfer a pro navození luxusní pohody si vskutku nelze přát více. Personál je vysoce úslužný a profesionální ve všech ohledech a od první do poslední chvíle. K jejich službám nelze mít jedinou výhradu. Osobitým způsobem zhodnocují práci, kterou odvádí kuchyně na sto procent, když každý servírovaný chod a víno krátce představí. Já jsem si při své návštěvě Coda restaurantu vybral pětichodové mezinárodní degustační menu včetně vinného párování. Na úvod přichází amuse bouche v podobě grilované mušle sv. Jakuba v citronové majonéze s mořskými řasami a sezamovými semínky. K tomu mám ve skleničce svěží a jiskřivé Prosecco Nino Franco Rustico. Začátek jak se patří. Už z tohoto předskokana je mi jasné, že se mohu těšit na opravdu mimořádný kulinářský zážitek. Nicméně si na něj musím chvíli počkat a z pohledu nepříliš zaplněné restaurace je to chvíle až tristně dlouhá. Konečně se tedy objevuje carpaccio z hovězí svíčkové s bílými ančovičkami, křenem, majonézou z uzeného morku, a to vše doplněné hoblinkami parmezánu. Doprovází ho toskánské Le Logge di Pietranera. Tahle kombinace je opravdu úžasná a do tohoto barevného carpaccia jsem se zamiloval hned po prvním ochutnání. Už jsou tu ale grilovaná kachní foie grass s pistáciemi, pomerančovou brioškou a navrch s melounem cantaloupe. Ve skleničce se k tomu blýská sauterneské Château d’Armajan des Ormes. Bohužel brioška je na můj vkus až příliš sladká a její výrazný projev zcela přebije vlastní chuť jater. Je to obrovská škoda, protože jsou výborná a podle mého měly být alfou a omegou tohoto chodu. Separace ingrediencí je v tomto případě pro dobrý pocit nezbytností. Oddechovou mezihru zajišťuje lahodný malinový sorbet, po němž následuje zlatý hřeb večera specialita šéfkuchaře Jana Kaplana nazvaná Jelenobot, podle speciální kombinace pečeného hřbetu z jelena a grilovaná chobotnice. Celé je to doplněné hlívou královskou a omáčkou z jalovce. Doprovázející víno je tentokrát francouzské Crozes Hermitage od Jeana Luca Colomba z dominia Côtes du Rhône. Skvostné ve vzhledu i chuti. Vlastně ani není co dodat. Mnohým by ono uvedené souručenství zvěřiny a plodů moře mohlo připadat vysoce podivné, ale překvapivě to spolu funguje docela dobře. Zbývá dezert - horký čokoládový dortík s mučenkovým sorbetem a karamelizovaným banánem, poslední vinný doplněk - sladká La Serra Moscato d‘Asti Marchesi di Gresy, a samozřejmě lahodná káva, kterou doprovází vpravdě mamutí konvička se smetanou. Na talíři to opět vypadá nádherně, skleničky a šálky v dopadajícím světle jemně opalizují a ani chuťové buňky nepřicházejí zkrátka. Slovo dokonalost má sice deset písmen, ale tady k jejímu vyjádření stačí pouze čtyři - CODA. I když se peněžence při účtování začnou párat všechny švy, zážitek, která Coda restaurant nabízí je k nezaplacení.
Datum návštěvy: 29.10.2022

Menu
A.bouché: Grilovaná mušle sv. Jakuba, citronová majonéza, mořské řasy, sezamové semínko
Předkrm: Carpaccio z hovězí svíčkové, bílé ančovičky, křen, majonéza z uzeného morku, hoblinky parmezánu
Předkrm: Grilovaná kachní foie grass s pistáciemi, pomerančová brioška, meloun cantaloupe
Hl.chod: Jelenobot - pečený hřbet z jelena, grilovaná chobotnice, hlíva královská, omáčka z jalovce
Zákusek: Malinový sorbet
Zákusek: Horký čokoládový dortík, mučenkový sorbet, karamelizovaný banán
Nápoje: Víno rozlévané Prosecco Nino Franco Rustico
Nápoje: Víno rozlévané Le Logge di Pietranera, Toscany
Nápoje: Víno rozlévané Château d’Armajan des Ormes, Sauternes
Nápoje: Víno rozlévané Jean Luc Colombo Crozes Hermitage Côtes du Rhône
Nápoje: Víno rozlévané Marchesi di Gresy La Serra Moscato d‘Asti
Nápoje: Minerální voda Mattoni perlivá
Nápoje: Káva espresso se smetanou
Žádné komentáře:
Okomentovat