MORAVSKÁ RESTAURACE

Kontaktní údaje: Moravská restaurace, Horní nám. 23, Olomouc, mailto: moravska@moravskarestaurace.cz, web: www.moravskarestaurace.cz

Hodnocení: Moravská restaurace zaujímá v Olomouci snad tu nejlepší polohu, přímo v centru na Horním náměstí. Proto je také turisty vyhledávaným podnikem a o především víkendech, když nepraská ve švech, je alespoň slušně zaplněna. Interiér vzývá tradice starých venkovských statků a chalup, nicméně je to už trochu přeplácané ozdobami. Do všech zdí, zídek a sloupků jsou zakomponovány ručně malované hrnky, misky, talíře, které jsou i na poličkách a nechybí ani na stolech. K tomu mohutné mořené dřevěné trámy, kazetové stropy, vyřezávaný nábytek a osvětlovací tělesa imitující staré petrolejky. Lavice jsou vybaveny množstvím vyšívaných polštářů a na každém stole jsou živé květy. Personál je pozorný, milý a své povinnosti si plní s příkladnou pílí a nadšením. Své sobotní polední posezením začínám s Hanáckou česnečkou s křepelčími vejci a uzeným masem, doplněnou zvlášť servírovanými krutony. Polévka je dobře dochucená, silná a bohatá. Křepelčí vejce jsou zajímavou modifikací klasického receptu a fungují fantasticky. Musím pochválit i opečené krutony, které se skutečně povedly na jedničku. Následuje lososový steak s koprovou omáčkou a pečenými bramborami. Tolik jsem se těšil na koprovou omáčku, že jsem trochu zklamán, když je na talíři téměř k nenalezení. Být jí dvakrát tolik, byla by to možná dokonalost sama, protože losos i brambory jsou výtečné. Ve skleničce mám rozlévané suché bílé víno Veltlínské zelené ze Znovínu Znojmo a jeho párování k jídlu je úplně bez problémů. Úlohu sladké tečky na sebe vzal jemný krém z mascarpone, doplněný višněmi. Už si ani nevzpomínám, kdy jsem měl takhle klasický pohár, ale je to dobrota jako od babičky. Lungo z dílny Nespressa je bez výhrad dobré. Moravská restaurace v Olomouci rozhodně má co nabídnout, ať už se sem vydáte jen tak nebo při nějaké slavnostní příležitosti.

Datum návštěvy: 1.7.2023

Menu
Polévka: Hanácká česnečka s křepelčími vejci, uzeným masem a krutony
Hl.chod: Lososový steak s koprovou omáčkou, pečené brambory
Zákusek: Jemný krém z mascarpone s višněmi
Nápoje: Víno rozlévané Veltlínské zelené Znovín Znojmo
Nápoje: Minerální voda Aquila Aqualinea
Nápoje: Káva espresso lungo Nespresso s mlékem





Žádné komentáře:

Okomentovat