Hodnocení: Café New One v centru Olomouce sází na příjemné prostředí s decentní reprodukovanou hudbou, svižnou, pozornou a usměvavou obsluhu, italskou tradici v designu i chuti, a především kvalitu všeho nabízeného sortimentu. Člověk se tady cítí okamžitě jako vítaný host. Letní zahrádka se hodí na posezení se sklenkou vína, uvnitř se pak nabízí kavárenské i barové posezení, večer začarované unikátním osvětlením. Svou návštěvu začínám skleničkou jiskřivého prosecca z provincie Treviso a tygřími krevetami na víně a česneku, ke kterým dostávám přílohou opečený chleba. Na první pohled se tady nekonají žádná velká kouzla, ale je to chuťově vynikající. Omáčka dává krásně vyniknout samotným krevetám, ale současně se jimi nenechává odstrčit do kouta. Dohromady s topinkou to funguje náramně. Před steakem z hovězí svíčkové s batátovými hranolky a pepřovou omáčkou mi obsluha servíruje objednané víno. Vybral jsem chilské cuvée Haras de Pirque Reserva de Propiedad ročník 2019, kterému dominuje odrůda Cabernet Sauvignon, přimíchány jsou odrůdy Carmenére a Cabernet Franc. Je příjemně kulaté, šťavnaté s tóny máty a bylinek, měkkou tříslovinou a delším závěrem. Hovězí steak k němu pasuje jako kdyby ho vymysleli jen kvůli tomuto vínu. Maso je krásně uděláno na medium, uvnitř růžové, zvenku opečené, omáčka má sílu a výraz, jen s těmi batátovými hranolky mám problém. Nic proti tomu, použít jako přílohu sladké brambory, ale proč jim dávat podobu tenkých hranolek? Když už batáty, tak pořádné kusy a opéct jako „Ameriky“. Ta hranolková subtilnost mě prostě dráždí a uspokojuje můj žvýkací reflex jen napůl. Chuťově je to nicméně vynikající. Sladkou tečku si vzalo na starost Tiramisu, servírované úplně jednoduše jako dortík bez jakýchkoli doprovodných efektů, a já oceňuji jeho krémovou sladkost a skvělou konzistenci. Chutná mi tak moc, že sušenka, kterou dostávám ke kávě, mi připadá jako hodně chudý příbuzný z toho nejzapadlejšího slumu. Co dodat k parádnímu gastronomickému zážitku v Cafe New One? Návštěvu tady jsem si maximálně užil a odcházím plně uspokojen.
Datum návštěvy: 1.7.2023

Menu
Předkrm: Tygří krevety na víně a česneku, pečivo
Hl.chod: Steak z hovězí svíčkové, batátové hranolky, pepřová omáčka
Zákusek: Italské tiramisu
Nápoje: Víno rozlévané Prosecco Treviso
Nápoje: Víno Haras de Pirque Reserva de Propiedad 2019
Nápoje: Minerální voda Mattoni jemně perlivá
Nápoje: Káva espresso lungo Tonino Lamborghini s mlékem
Žádné komentáře:
Okomentovat