Hodnocení: Restaurant Černej pták je součástí stejnojmenného penzionu, nacházejícího se v bezprostřední blízkosti centrálního náměstí v Jindřichově Hradci. Už samotný vstup úzkou vyzdobenou uličkou má svoje kouzlo. Samotný restaurant je pak obtočen okolo otevřené kuchyně, která se bez debat dožaduje pozornosti všech příchozích, stejně jako těch již usazených. Výzdoba je stejnou měrou stylová jako užitková, neboť se jedná o prodejní výstavu obrazů. V zadním traktu se pak nachází uzavřená letní terasa, která za komfortem vlastní restaurace nijak nezaostává, jen je potřeba počítat s faktem, že je kuřácká. Obsluha výkonná, sehraná, usměvavá a fungující bez větších zádrhelů. Začínám italskou zeleninovou polévkou minestrone. Charakterizoval bych ji jako bohatou, vyváženou a s vysokým potenciálem zavděčit se širokému okruhu strávníků. Každý si v ní totiž najde svoje. Následuje steak z hovězí maminhy s omáčkou se zeleným pepřem, k tomu mám pečenou zeleninu s tymiánem a ve skleničce červený rozlévaný Modrý Portugal. Maminha je část mezi ořechem a květovou špičkou, má tvar nepravidelného trojúhelníku a vyznačuje se křehkým vláknem a tukovým krytím, které propůjčuje masu výraznou chuť. Je to pořádně vysoký špalík, takže se kuchyně může blýsknout uměním dokonalé přípravy steaku. Chtěl jsem propečení na medium a podařilo se na jedničku s hvězdičkou. Maso je krásně měkké a šťavnaté, přitom není krvavé. Chuť je vynikající. Trochu méně zajímavá je pepřová omáčka, která se nedokáže prosadit a člověk ji téměř nevnímá. Zelenina je standard, který nezklame, ale na druhou stranu ani neponoukne k všeobjímajícímu jásání. Jako celek ale pokrm funguje dobře a není důvod mu nevyseknout poklonu. Závěrečné slovo patří vanilkovému dortu s ovocem od cukrářky Jany Horníčkové a espressu značky Pascucci. Přestože nejsem velkým příznivcem dortů, tenhle je docela fajn a káva je opravdu výborná. Restaurant Černej pták se hlásí k italským tradicím, já bych byl nicméně v určování statusu tohoto podniku a jeho nabídky o něco zdrženlivější. To samozřejmě neznamená, že tady vaří špatně. Naopak… jenom mám o italské kuchyni poněkud jinou představu. Ale ať už je Černej pták malá či velká Itálie, odcházím spokojen.
Datum návštěvy: 1.9.2023

Menu
Polévka: Minestrone
Hl.chod: Steak z hovězí maminhy s omáčkou se zeleným pepřem, pečená zelenina s tymiánem
Zákusek: Vanilkový dort s ovocem
Nápoje: Víno rozlévané Modrý Portugal
Nápoje: Minerální voda Mattoni jemně perlivá
Nápoje: Káva espresso lungo Pascucci s mlékem
Žádné komentáře:
Okomentovat