Hodnocení: Pokud člověk hledá místo, kde nabízejí opravdu luxusní gastronomický zážitek, pak je Hraniční zámeček na jižní Moravě na okraji obce Hlohovec nespíš tou nejlepší volbou. Nádherná klasicistní budova, která večer při umělém nočním osvětlení bezpochyby nadchne každého návštěvníka svou tajuplnou atmosférou, ve svých zdech ukrývá restaurant Essens, jemuž šéfuje zkušený a kreativní Otto Vašák. Už při příchodu zaujmou čisté linie interiéru a sázka na bílou. Minimalismus výzdoby pak dojem jen podtrhuje. Designérům nešlo o to, vyplnit prostor množstvím nejrůznějších předmětů a dekorací, ale nechat promlouvat stavbu v celé její prosté kráse a otevřenosti. Myslím, že se to podařilo. Člověk je okamžitě po usednutí ke stolu uvolněný a připravený vychutnat si dobré jídlo bez rušivých elementů. K tomuto naladění přispívá i decentní reprodukovaná hudba a vysoce distingovaný, profesionální personál. Jejich přístup k zákazníkům je milý a nevtíravý, jejich znalosti o předkládaných pokrmech i nápojích vysoké, a vůbec celé jejich chování na place splňuje ty nejpřísnější parametry. Na úvod je nám nabídnut svěží a jiskřivý aperitiv Jean-Marc Seleque Solessence Champagne. Ten krásně doplňuje amuse bouche v podobě kapří remulády s rajčatovým chipsem a originální majonézou. Stejně tak dobře funguje i ve spojení s následujícím smaženým šnekem a pěnou z pražské šunky. To už je nám ovšem do skleniček naléván první vzorek vína z degustačního setu Rias Baixas Leriana Albarino, ročník 2021 a servírován první chod, který je v jídelním lístku definován pouze svými základními ingrediencemi pstruh, rajče, máslo. Upřímně ještě nikdy jsem neměl tak skvostný zážitek ze snoubení vína a jídla, jako se to povedlo v tomto případě. Je to dokonalý koncert pro chuťové pohárky. Ale jízda pokračuje. Do skleničky přichází Cabernet Moravia od pana Čačíka a na talíř kombinace hovězího tartaru, tymiánu a okurky. Prosté, jemné a neokázalé, ale stejně jako předchozí chod dokáže nadchnout. Navazuje chod, sestávající z jablka, celeru, pažitky a koriandru, který doprovází červené víno Cascina Fontana Lange Freisa 2021. Hladivé jako sen a okamžitě zapamatovatelné. Oficiální sladká tečka má podobu meruňkového sorbetu, k tomu je lilek, smetana a nasekané oříšky. Ve skleničce máme namísto vína hořký dezertní cider Ice Utopia Patience. Opět nezbývá než chválit, jak samotný dezert, tak i vybrané párování s ciderem. Na závěr přichází ještě výborná káva a pozornost podniku, nazvaná Petit Fours Essens, což je sada originálních laskominek. Restaurant Essens nabízí, jak už jsem zmiňoval v úvodu, ve všech ohledech luxusní zážitek, který se rozhodně hned tak nevytratí z mysli. Je věru na co vzpomínat.
Datum návštěvy: 21.10.2023

Menu
A.bouche: Kapří remuláda, rajčatový chips, majonéza
A.bouche: Smažený šnek, pěna z pražské šunky
Předkrm: Pstruh, rajče, máslo
Hl.chod: Hovězí, tymián, okurek
Hl.chod: Jablko, celer, pažitka, koriandr
Zákusek: Meruňka, lilek, smetana
Zákusek: Petit Fours Essens
Nápoje: Jean-Marc Seleque Solessence Champagne
Nápoje: Víno rozlévané Rias Baixas Leriana Albarino 2021
Nápoje: Víno rozlévané Čačík Cabernet Moravia 2021
Nápoje: Víno rozlévané Cascina Fontana Lange Freisa 2021
Nápoje: Cider Dessert Ice Utopia Patience 2022
Nápoje: Zámecká voda neperlivá
Nápoje: Káva espresso
Žádné komentáře:
Okomentovat