Hodnocení: Součástí obchodního střediska na Makovského náměstí v Brně-Žabovřeskách je i restaurace Rubín. Za mých dětských let to bylo tuctové pohostinství, kterých bylo všude dvanáct do tuctu, dnes už to tady vypadá mnohem sofistikovaněji a útulněji. Řešení, kdy hned po vstupu do podniku člověk narazí na dva velké prosklené salónky, je sice poněkud netradiční, ale z hlediska celkového rozvržení prostoru ještě to nejméně překvapivé. Pokud totiž návštěvník překoná vstupní partii, neotevře se mu pohled do restaurantu, ale pouze na rumotéku, bar a oddělovací servisní přepážku s obrovským akváriem. Až po průniku do bočních křídel je načase kochat se vlastním interiérem restaurace. Personál je pozorný, vstřícný a profesionální. Pracují rychle, delikátně a s přehledem. Začínám mexickou fazolačkou De Frijoles. K pití mám minerální vodu Natura a skleničku červeného rozlévaného Merlotu. Polévka je famózní, bohatá, lehce pikantní a velmi dobře vybalancovaná ve svém chuťovém projevu. Víno je dostatečně robustní, aby dělalo polévce vhodného společníka. Hlavní chod má podobu vepřové panenky plněná mozzarellou, šunkou prosciutto, a sušenými brusinkami, zdobená sýrovou a chorizzo omáčkou. K tomu jako přílohu mám americké brambory s česnekem, servírované v drátovém kornoutu. Jestliže jsem o polévce mluvil jako o famózní, v tomto případě musím ještě o stupínek přidat - tohle je geniální a dokonalý zážitek. Pěkně to na talíři vypadá a chuť je doslova parádní. Tohle jídlo neválcuje chuťové buňky překrývající se paletou tónů, ono je povznáší k neočekávaným vjemům, kdy jeden doplňuje druhý v dechberoucí harmonii. Tohle bylo skutečně představení par excellence, klobouk dolů. Byť jsem měl spadeno ještě na místní cheesecake, jsem bohužel tak plný, že zvládám už tak maximálně kávu. Espresso z dílny Julius Meinl je výborné, opravdu a bez příkras ho vyhlašuji za kávu roku. Přiznávám se bez mučení, že mě restaurant Rubín překvapil a nadchl. Skvělé jídlo, příjemný personál, jen to prostředí by chtělo změnu. Za mě tedy spokojenost.
Datum návštěvy: 7.12.2023

Menu
Polévka: Mexická fazolačka De Frijoles
Hl.chod: Vepřová panenka s mozzarellou, prosciuttem, brusinkami, sýrovou a chorizzo omáčkou, brambory
Nápoje: Víno rozlévané Merlot
Nápoje: Minerální voda Natura jemně perlivá
Nápoje: Káva espresso lungo Jullius Meinl s mlékem
Žádné komentáře:
Okomentovat