Hodnocení: Restaurant Monte Bú mi na dlouhou dobu vypadl z hledáčku protěžovaných restaurací a nedokázal jsem si k němu najít cestu. Konečně jsem tedy zlomil prokletí a vyrazil na slavnostní sobotní oběd, který jsem spojil s oslavou přítelčiných narozenin. Od usednutí až do konečného účtování se nám věnuje výhradně a pouze jeden člen personálu, což považuji za velmi dobrou strategii a náležitě ji oceňuji. Jeho přístup je distingovaný, přívětivý a profesionální. Není ani příliš škrobený, ani přehnaně žoviální, umí najít přesnou míru někde mezi oběma extrémy, což je velmi příjemné. Čekání na předkrm mi zpříjemňuje sklenička jiskřivého prosecca a pozornost podniku v podobě domácí paštiky s višněmi a pečivem. Jako první vlaštovka objednávky dorazí víno. Dal jsem na doporučení a vybral italské cuvée Azienda Agricola Muralia, sestavené z odrůd Syrah, Sangiovese a Cabernet Sauvignon. Je cítit ovocem, kořením a dýmkovým tabákem, v chuti je bohaté a intenzivní s dlouhým závěrem. Bez řečí a obstrukcí je dekantováno. To už přede mnou přistávají pečená kachní foie gras s jablkem marinovaným v portském víně, medovými kroupami a máslovou brioškou. Krásná, nápaditá úprava, konzistentní a sametový chuťový projev, nic nechybí, ani nepřečnívá, všechny složky tady táhnou za jeden provaz. Jako předkrm to funguje skvěle. Ve steakové restauraci s vlastní zrárnou masa by byl nejspíš hřích, nedat si pořádný hovězí steak. Já jsem si vybral argentinskou hovězí svíčkovou propečenou na medium, k ní jsem přihodil restovanou zeleninu a pepřovou omáčku. Jednoduché, dobře udělané a chutné, jedním slovem dokonalé! Opravdu tady asi není, co řešit. Dostal jsem přesně to, co jsem očekával, a to v mistrovském provedení a bez nějakých serepetiček okolo. Tohle je prostě o masu, to tady kraluje. Krásné na řezu, fantastické v ústech. Zelenina i omáčka už jen dotvářejí dojem. Maximální spokojenost. Mezi dezerty jsem si dlouho nemohl vybrat, pak jsem vsadil na ten, pojmenovaný Day & Night, a vyšlo to k mé škodě jen napůl. Samotný dezert je bezpochyby luxusní, potíž je v tom, že té hutné čokolády, navíc polité nugátem, bylo na mě prostě moc. Celou tu sladkou bombu alespoň trochu umravnily třešně marinované v sherry, ale dojem byl stejně válcující. Lungo Filicori Zecchini s mlékem bylo solidní a dobré. Monte Bú rozhodně nezklamalo, takže příští návštěvu musím naplánovat dříve než za dalších osm let.
Datum návštěvy: 13.4.2024

Menu
A.bouche: Domácí paštika s višněmi, pečivo
Předkrm: Pečená kachní foie gras, marinované jablko v portském víně, medové kroupy, máslová brioška
Hl.chod: Steak z argentinské hovězí svíčkové, restovaná zelenina, pepřová omáčka
Zákusek: Day & Night: bílá a tmavá čokoláda, nugát, marinované třešně v sherry
Nápoje: Víno Azienda Agricola Muralia Toscana
Nápoje: Víno rozlévané Prosecco BiancaVigna Extra Dry
Nápoje: Minerální voda Römerquelle neperlivá
Nápoje: Káva lungo Filicori Zecchini s mlékem
Žádné komentáře:
Okomentovat