Hodnocení: Když jsem se rozhodoval, kde oslavit své půlkulaté narozeniny, nemohl jsem Valoria restaurant opominout a v kritérijní soutěži nakonec vyhrál. Snad jediná úlitba natruc zvykům byla ta, že jsem v onom nádherném slunném pátečním odpoledni dal přednost zastřešené zahrádce před vnitřními prostorami. Od mé poslední návštěvy se toho tady ostatně mnoho nezměnilo, pořád je to příjemné a exponované prostředí uvnitř jako venku. Konečně i s obsluhou je to podobné, pořád ten kvalitní, vysoce profesionální, ale současně nepřepjatý a přirozeně uvolněný, přístup se všemi atributy, které si přejete a očekáváte v podniku této kategorie. Vychlazené italské perlivé víno se postaralo o úvodní přípitek, amuse bouche v podobě domácího pečiva s lososovou pastou zase probudilo chuťové pohárky, a tak je čas vrhnout se do kulinářského víru s prvními objednanými chody. Já jsem zvolil grilovanou chobotnici s řasami wakame, wasabi majonézou, nashi hruškou a koriandrem na ozdobu i k doplnění chuti. Kombinace chapadla s řasami funguje na sto procent, majonéza a hruška už jen dolaďují tónování k naprosté spokojenosti. Je to přesně v těch intencích, které od předkrmu požaduji. Ve skleničce mám stále úvodní perlivé víno Marcella Monzia Compagnoniho, vedle něj se svou červenou barvou, byť trochu proti párovacím zvyklostem (ale s ohledem na výběr jídel ostatní spolustolovníků) blýská Chianti s toskánského vinařského domu Frescobaldi. Víno má pevnou strukturu a charakter, přitom není těžké a uzemňující. Jako hlavní chod mi servírují steak z tuňáka s ponzo omáčkou, wonton rolkou plněnou krevetami, zeleninou v tempuře a s majonézou z nakládaného zázvoru. Na talíři to vypadá hodně zajímavě jako právě vytažené z mořských hlubin, ale všechno spolu nádherně ladí a vzájemně se doplňuje v úžasném gejzíru chuťových odstínů. S každým soustem objevuji něco nového. Tohle je skutečný zážitek, takový, který tak trochu překryl i následující kávové crémeux se skořicovou zmrzlinou a levandulovým sirupem. Tahle francouzská sladká pochoutka je skvělá a po všech směrech vyladěná, ale po předchozím nadšení, už nedostala prostor ukázat, co se v ní skrývá za poklad. Espresso s mlékem v tradičně jednoduchém servírování je lahodné a bez připomínek. Z restaurantu odcházím s tím, že jestli je možné se v dnešní složité době na něco opravdu spolehnout, pak je to skutečnost, že ve Valorii to dělají dobře a s jídlem si umějí pohrát, dát mu duši a pak ji servírovat s veškerou úctou, jež jí náleží.
Datum návštěvy: 12.4.2024

Menu
A.bouche: Domácí pečivo s lososovou pomazánkou
Předkrm: Grilovaná chobotnice, řasa wakame, wasabi majonéza, nashi hruška, koriandr
Hl.chod: Steak z tuňáka, ponzo omáčka, wonton rolka plněná krevetami, zelenina v tempuře, majonéza
Zákusek: Kávové crémeux, skořicová zmrzlina, levandulový sirup
Nápoje: Víno Frescobaldi Castiglioni Chianti 2019
Nápoje: Víno Franciacorta Compagnoni Saten Millesimato
Nápoje: Voda s citronem a mátou
Nápoje: Káva espresso s mlékem
Žádné komentáře:
Okomentovat