ENTRÉE

Kontaktní údaje: Entrée, Ostravská 1, Olomouc, mailto: info@entree-restaurant.cz, web: www.entree-restaurant.cz

Hodnocení: Entrée restaurant šéfkuchaře Přemka Forejta je součástí resortu Hodolany ve stejnojmenné části krajského města Olomouce. Pověst zážitkové restaurace extra třídy ho předchází, dost mě proto udivuje, že v místě samém na něj nic neupozorňuje a vstup z vnitrobloku betonového parkoviště hotelu Theatro, s nímž sdílí budovu, je bez pardonu ohavný. Až po průchodu dveřmi se před člověkem otevře nový, luxusní svět. Samotný restaurant se nachází v patře a člověk si tu na chvíli připadá jako v zrcadlovém bludišti. Obsluha se mě ujímá hned u vstupu, usazuje mě a vrhá do víru zážitků, zprvu těch vizuálních, poté i těch gastronomických. Zelená džungle, různorodá osvětlovací tělesa, kterým dominuje gigantický kruhový lustr se skleněnými „krápníky“, mohutné dřevené stropní trámy a ve středu toho všeho otevřená kuchyně, v níž se pořád něco děje, to jsou ty nejbezprostřednější dojmy z interiéru. Obsluha je maximálně ochotná, distingovaná a profesionální v maximální možné míře. Nedokážu odhalit systém jejich rolí, protože jediným jasně definovaným členem týmu je someliér, ale na komfortu péče to není vůbec poznat. Naopak, v průběhu večera jsem měl možnost seznámit se snad s veškerým obsluhujícím personálem, s každým z nich v určité fázi mé návštěvy. Ze tří možností degustačních menu, volím to nejdelší, včetně vinného párování. Ještě před samotným startem mi na stole jako aperitiv přistává prosecco Molin Extra Dry a láhev perlivé vody. Záhy poté už přichází otevírací part v podobě rohlíku s medovým máslem, servírovaným v rozkládacím dřevěném domečku a současně i první amuse bouche smažená rozeta s játrovou paštikou, jehličím a jedlou mořskou řasou kombu. Oboje plní přesně ten účel, pro něž jsou servírovány: naladí na vlnu očekávání věcí příštích. Do skleničky dostávám Rosero Valfdacenda Arneis ročník 2022 a na stůl telecí plátky s japonskou omáčkou ponzu a ředkvičkami. Takhle spolu dohromady je to úžasný gejzír vůní, chutí a hlavně nápadů. Následuje mořský vlk na toustu, doplněný zelím, pěnou z podmáslí a hořčičnou omáčkou, ve skleničce mám pak Chardonnay z vinařské obce Sadská v ročníku 2021. Tenhle chod je představením kontrastů, na jedné straně jemná ryba, zelí a toust, na druhé straně až brutálně výrazná omáčka a víno, které to celé propojuje. Dokonalé! Přichází čas na první vydechnutí s miniaturkou v podobě bramborového chipsu na bramborovo-pórkovém krému s libečkem a hořčicí. Je to hladivé, konejšivé a opravdu malinkaté. Do skleničky nyní dostávám Morillon Muschelkalk Tement z roku 2022 a na talíři se představuje kombinace květáku, fazolek a thai velnuté. Zajímavé svým nápadem a provedením, ale ve velkém bych si to asi nedal. První hlavní chod má podobu jesetera s estragonem, zeleným chřestem a podmáslím. Doplňuje ho Pascalet Nicolas Sancerre Reverdy ročník 2021 a jednoznačně se jedná o nejlepší a nejmohutnější víno večera. Celá kompozice je nádherně jemná a vyladěná, cítím ale, že to ještě není top. Mezihra v podobě jednohubky z hovězího tartaru, kimchi, žloutku a rýže dává prostor připravit se na jedinečný vepřový bok s chorizem, doplněný o salát s bílým chřestem. V kombinaci s červeným vínem Vox Silentium z dolnokounického vinařství Dva duby je to zlatý hřeb večera. Drsné, dravé, nezapomenutelné, k tomu výborný lehký a svěží salátek a znovu propojení přes víno. Klobouk dolů za něco takového. Hned vzápětí dostávám s „dezertní“ variací z máty, jablka, okurek a křenu další důvod pro nadšení. Tahle kombinace jednotlivých ingrediencí je tak neuvěřitelná, až je geniální. Vlastně se vůbec nechce věřit, že to spolu může fungovat. A navrch k tomu suchý Baeder Riesling ročník 2022. Hlava to nebere, ale chuťové buňky jásají. Ve světle této nirvány už další čokoládový dezert s arašídy a slaným karamelem, ani višňová miniatura s kakaovým chipsem nebo sladký donut, prostě nemají šanci, byť jsou podpořeny úžasným dezertním vínem Banyuls les Terrasses Noires Manya Puig. Nemohu nezmínit i výbornou kávu v jednoduchém, ale parádním servírování. S rumovým digestivem, který obstarává jednadvacetiletá Zafra Master Reserva, se s Entrée restaurantem loučím. Mohu tenhle podnik doporučit? Ano, bez jediného zaváhání.

Datum návštěvy: 9.5.2024

Menu
A.bouche: Rohlík, máslo, med
A.bouche: Rozeta, játrovka, jehličí, kombu
A.bouche: Hovězí tartar, kimchi, žloutek, rýže
Předkrm: Telecí, ponzu, ředkvičky
Předkrm: Mořský vlk, hořčice, zelí
Předkrm: Bramborovo-pórkový krém, libeček, hořčice
Polévka: Květák, fazolky, thai velouté
Hl.chod: Jeseter, estragon, zelený chřest, podmáslí
Hl.chod: Vepřový bok, chorizo, salát s bílým chřestem
Zákusek: Máta, jablko, okurek, křen
Zákusek: Čokoláda, arašídy, karamel
Zákusek: Višňová miniatura, smažený donut
Nápoje: Víno rozlévané Prosecco Molin Extra Dry
Nápoje: Víno rozlévané Rosero Valfdacenda Arneis 2022
Nápoje: Víno rozlévané Sadská Chardonnay 2021
Nápoje: Víno rozlévané Morillon Muschelkalk Tement 2022
Nápoje: Víno rozlévané Pascalet Nicolas Sancerre Reverdy 2021
Nápoje: Víno rozlévané Vox Silentium Dva duby 2020
Nápoje: Víno rozlévané Baeder Riesling 2022
Nápoje: Víno rozlévané Banyuls les Terrasses Noires Manya Puig
Nápoje: Perlivá voda Entrée
Nápoje: Rum Zafra Master Reserve 21 y.o.
Nápoje: Káva lungo s mlékem














Žádné komentáře:

Okomentovat