OBECNÍ DŮM

Kontaktní údaje: Obecní dům, nám. Republiky 1090/5, Praha, mailto: restaurace.od@vysehrad2000.cz, web: www.restauraceod.cz

Hodnocení: Restaurace Obecního domu se honosí přízviskem nejkrásnější secesní gastronomický podnik v České republice a něco na tom rozhodně bude, protože interiér této restaurace opravdu bere dech. Můžete být skeptik, ignorant, nebo cokoli mezi tím, ale když usednete do jednoho z křesel restaurantu, nemůžete zůstat chladnými a nezúčastněnými. Jestli se dá o nějakém prostoru říct, že je grandiózní a ohromující, pak je to právě tady v Obecním domě. Člověka z těch vysokých stropů, neskutečně mohutných lustrů a obrovských oken doslova jímá závrať. Uvedení ke stolu se děje za pomoci asistentky, poté už se mě ujímá obslužný personál. Přes všechnu jejich profesionalitu a zkušenost, se nemohu zbavit pocitu odtažitosti a chladu, který mrazí až do morku kostí. Ani slovo navíc nepřejde přes jejich rty, a to se docela snažím zapříst s nimi nějakou, jakoukoli diskusi. Ta jejich dokonalost je tak pompézní, až působí zkostnatěle a nepřístupně. Jejich služby jsou nicméně bez výhrad. O vstupní entrée se stará sklenička rozlévaného prosecca Borgo Molino, neperlivá minerální voda Romerquelle a amuse bouche v podobě špízu, tvořeného mozzarellou, olivou a rajčetem. Pro své večerní menu vybírám rybí dvojboj. Napřed jako překrm marinovanou pražmu královskou s ginem, tonikem, okurkou, kůrou z limetky, koriandrem, zázvorem a grepem, poté mořského ďase s libečkovou pěnou, bramborami La Ratte, smrži a slaninou. Ve skleničce mám veltlínské zelené od pana Prechtla. Pražma je krásně svěží, lehoučká, jako startovací chod dokonalá. Není tu nic, co by kazilo její rafinovaně jednoduchý projev. To mořský ďas už je jiná písnička. Tady je to o struktuře jednotlivých ingrediencí, které dohromady vytvářejí vpravdě ohromující zážitek. Základem je samozřejmě rybí filet, ale podceňovat některý z doplňků by byla obrovská chyba, protože právě jeden každý z nich dotváří celkový dojem. A ten je bez přehánění famózní. Užívám si ho naplno a jsem z něho nadšený. Po chvilce oddechu mi na stole přistává dezert v podobě tonka crѐme brulée s kaviárem z bergamotu a verbeny. Hladivé a mazlivé představení, do kterého se člověk okamžitě zamiluje. A spanilá jízda pokračuje. Káva v provedení lungo je hořká, extrémně silná a dobrá. Závěrečnou tečku obstarává francouzský armagnac Janneau VSOP, který snad ani nemůže zklamat. Restaurant Obecního domu nabízí nevšední gastronomický zážitek, který ocení opravdoví gurmáni. Je smutnou skutečností, že v neděli večer je restaurant poloprázdný, zatímco okolní levná bistra praskají ve švech. Holt, každému co jeho jest. Já si návštěvu Obecního domu užil.

Datum návštěvy: 28.7.2024

Menu
A.bouche: Mozzarella, oliva, rajče
Předkrm: Marinovaná pražma královská, gin, tonik, okurka, kůra z limetky, koriandr, zázvor, grep
Hl.chod: Mořský ďas, libečková pěna, brambory La Ratte, smrže, slanina
Zákusek: Tonka crѐme brulée, kaviár z bergamotu a verbeny
Nápoje: Víno rozlévané Borgo Molino Prosecco
Nápoje: Víno rozlévané Prechtl Grüner Veltliner
Nápoje: Minerální voda Romerquelle neperlivá
Nápoje: Armagnac Janneau VSOP
Nápoje: Káva espresso lungo s mlékem






Žádné komentáře:

Okomentovat