TRITON

Kontaktní údaje: Triton, Václavské náměstí 784/26 Praha-Nové Město, mailto: info@tritonrestaurant.cz, web: www.tritonrestaurant.cz

Hodnocení: Přímo v centru Prahy na Václavském náměstí v suterénu čtyřhvězdičkového hotelu Adria se nachází restaurant Triton, který se chlubí bohatou historií a především svým interiérem v podobě krápníkové jeskyně a antickými motivy. Nutno přiznat, že tato pobídka je něco, co podnik vyděluje ze zástupu ostatních. Samozřejmě je potřeba brát to s rezervou, protože o nějakých opravdových krápnících nemůže být ani řeč, nicméně je to působivé. Prostředí je spíše komorní, přece jen jedenáct stolů v poměrně těsném sousedství není o rozpínavosti, ale spíše o bezprostředním kontaktu se sousedy i s personálem. Ten je vysoce profesionální a působí velmi vstřícně a ochotně. Jejich přístup k zákazníkům je osobitý a intenzivní. Nic neponechávají náhodě a snaží se nevodit takovou atmosféru, aby se každý návštěvník cítil příjemně. Už při rezervaci jsem si vybral 4-chodové Titanic menu s vinným párováním, u něhož si jednotlivé chody vybíráte sami z plnohodnotné 7-chodové nabídky. Jak je to v zážitkových restauracích zvykem, začínáme pozorností šéfkuchaře. V Tritonu je to sada šlehaných másel, obyčejného, s česnekem a s červeným zelím, které jsou nabízeny v sadě s pečivem a jednohubka z husích foie gras s houbami a ovocem. K tomu se do skleničky nalévají bublinky z francouzského vinařského domu Möet & Chandon a minerální voda San Benedetto z Itálie. O chvíli později už začínáme ne ostro. Přichází siven, doplněný okurkou, hádkem z mušlí svatého Jakuba, slávkami, kaviárem ze pstruha a celé je to zalito gaspachem z červeného zelí. Partnerem tomuto předkrmu je Riesling Forst-Basalt od G. Mosbachera. Vizuálně fantasticky komplikované a podobně složitý je i chuťový projev. Tohle si nedáte proto, že se chcete najíst, ale protože toužíte objevit něco nového a vrcholně netradičního. A tenhle siven to splňuje do puntíku, jen si myslím, že té extravagance je na jeden chod trochu moc. Druhou položkou mého večerního menu je consommé Olga s krevetou a plněným Dim Sum knedlíčkem. Do vývaru byl k telecím kostem přidán ananas, citronové tráva a zázvor, což tam je na můj vkus až moc cítit a dělá mi problém, přijít tomuto jídlu na chuť. Troufám si dokonce tvrdit, že v tomto případě střela úplně minula terč. To spárované růžové Château Minuty “M“ z vinařské oblasti Côtes de Provence je úplně jiná písnička. Je výrazné a krásně voňavé. Následuje jehněčí s petrželovým pyré, hráškem, špenátovým knedlíkem a mátovým demi-glace. Ve skleničce mám k němu mohutné červené La Bernardine z oblasti Châteauneuf du Pape. Znovu se jedná o poměrně složitou kompozici se stejně náročnou strukturou chuti. V centru je samozřejmě maso, ale s ostatními ingrediencemi už to tak jednoduché není a odhalit jejich taje dá práci. Proto více než vítám Waldorfský puding s rozinkami, vlašskými ořechy, jablky, citrónem, zázvorem a vanilkou. Tohle je konečně něco, čemu rozumím a ve spojení se sladkým portugalským sherry je to parádička všech parádiček. Káva Segafredo se smetanou pak uzavírá mou návštěvu v Tritonu. Jaký byl zážitek? Složitý, extravagantní, komplikovaný a ne úplně jednoznačný. Přesto jsem rád, že jsem Triton vyzkoušel.

Datum návštěvy: 27.7.2024

Menu
A.bouche: Šlehané máslo obyčejné, s česnekem, se zelím, pečivo
A.bouche: Husí foie gras, houba, ovocná majonéza
Předkrm: Siven, okurka, mušle svatého Jakuba, slávky, kaviár ze pstruha, gaspacho z červeného zelí
Polévka: Telecí consommé Olga, ananas, citrónová tráva, zázvor, mušle svatého Jakuba, kreveta
Hl.chod: Jehněčí, mátový demi-glace, petrželové pyré, hrášek, špenátový knedlík
Zákusek: Waldorf puding, jablko, rozinky, vlašské ořechy, citrón, zázvor, vanilka
Nápoje: Víno rozlévané Möet & Chandon Imperial Brut
Nápoje: Víno rozlévané G. Mosbacher Riesling Forst-Basalt
Nápoje: Víno rozlévané Château Minuty “M“ Rosé
Nápoje: Víno rozlévané Chateauneuf du Pape La Bernardine
Nápoje: Sherry Williams & Humbert Canasta
Nápoje: Minerální voda San Benedetto sparkling
Nápoje: Káva expresso lungo Segafredo s mlékem









Žádné komentáře:

Okomentovat