Hodnocení: Restaurace Skanzeen se nachází v Brně přímo naproti nemocnice U Svaté Anny nedaleko dopravního uzlu Mendlovo náměstí. Už název naznačuje zaměření podniku, a to jak v otázce interiéru, tak v nabídce pokrmů. Staročeská, moravská nebo valašská chalupa je prostě okamžitě k rozpoznání. Odpovídají tomu i úzké průchody mezi jednotlivými místnostmi, malá okna a tlumené osvětlení, navozující tu správnou náladu, hromady dekorací všude, kam se člověk podívá, a hlavně a především spousta dřeva - stoly, židle, lavice, ohrádky, stěny… K mání je i utajená letní zahrádka ve dvoře, kde mohou zákazníci případně i odstavit své vozy. Obsluha je příjemná, všímavá a pohotová, nemám s děvčaty jediný problém. V pozdním odpoledni je restaurant v podstatě prázdný, nicméně nejlepší stoly jsou už v tuto dobu zablokovány rezervacemi na večer. Začínám valašskou kyselicou s hříbky a klobásou, k níž mám ve skleničce rozlévané červené víno odrůdy Modrý Portugal z mikulovského vinařství a jemně perlivou vodu Mattoni. Polévka je hustá a výjimečně dobrá. Všechny tóny jsou krásně vyváženy a polévka má výrazný projev. Víno je lehké, ovocné a nekomplikované. Jako hlavní chod jsem vybral kančí na smetaně. Dostávám k němu domácí žemlový knedlík a zdobení šlehačkou a brusinkami. Opět nemohu jinak, než chválit. Maso měkké a rozpadavé, knedlík hutný a chutný, omáčka tak úžasná, že se nerozpakuji vytřít ji z talíře do poslední kapky. Připočtu-li akcent sladkých brusinek a šlehačky, mám před sebou „zážitek“, na který se nezapomíná. Finální káva je dobrá, jen ten šálek, poprskaný z trysky kávomatu by si zasloužil trochu péče. Skanzeen rozhodně nezklamal, přičemž co se týče jídla, těžko hledat v dané kategorii něco lepšího.
Datum návštěvy: 3.10.2024

Menu
Polévka: Valašská kyselica s hříbky a klobásou
Hl.chod: Kančí na smetaně, domácí žemlový knedlík, šlehačka, brusinky
Nápoje: Víno rozlévané Rulandské modré Vinařství Mikulov
Nápoje: Minerální voda Mattoni jemně perlivá
Nápoje: Káva Zucchero Semolato lungo s mlékem
Žádné komentáře:
Okomentovat