ELEMENT

Kontaktní údaje: Element, Běhounská 108/7, Brno, mailto: info@elementbrno.com, web: www.elementbrno.com

Hodnocení: Od mé poslední návštěvy v Elementu uplynulo dva a půl roku a za tu dobu se tady toho mnoho nezměnilo. Příjemné prostředí dýchá pohodovou atmosférou, a to i přesto že mám tentokráte pocit menšího soukromí a v jisté chvíli i poměrně velkého hluku. Servis je opět dokonalý, a to včetně už minule oceňovaného sommeliérského představení, které prostě dává vínu to, co mu patří. Pro tuto návštěvu jsem sáhl po italském Barbarescu z vinařského domu Manuela Marcinniho v ročníku 2018. Jedná se o velice pěkně vybalancované, šarmantní a komplexní víno z odrůdy Nebbiolo s příjemnou kyselinkou a zajímavým závěrem. K němu mám jako předkrm Arancini neboli smažené rýžové kuličky s domácím kimchi a mozzarellou, jako hlavní chod pak pečená hovězí líčka s žampionovým krémem, nakládanými liškami, Shitake demi glace omáčkou a krupicovými noky. V obou případech se mi do rukou dostává nádherně upravené jídlo, na které je radost pohledět. Arancini doslova hýří chutěmi. Spojení rýže, sýru a kimchi snad ani nemohlo dopadnout lépe. Lituji snad jen toho, že kuličky jsou pouze tři, a tak zmizí až příliš rychle. Proto jsem rád, když přede mnou přistanou pečená hovězí líčka. Běžně bývají chuťově poměrně robustní a drsná, ne však v Elementu. Tady se spojují s ostatními položkami do jednoho úžasného komplexního vjemu, který uhlazuje ostré hrany, přesto dává každé jednotlivé ingredienci prostor k projevu. Je to ohromující zážitek a já si ho maximálně užívám. Celé večerní menu završuje likérová špička ze žloutkového krému, smetany a piškotu, obestavená ultratenkými čokoládovými panely. Mé dojmy z ní se ubírají stejnými cestami jako v případě předchozích chodů: napřed se pokochají oči, poté projdou zasvěcením i chuťové pohárky. Vynikající a totéž lze říct i o kávě. Finální tečku si vzal na starost Plantation rum v provedení Grande reserve z Barbadosu. Element i napodruhé potvrdil vysokou úroveň, kterou jsem od něj očekával a nadále ho počítám mezi TOP10 brněnských gastropodniků.

Datum návštěvy: 4.2.2025

Menu
Předkrm: Arancini, smažené risotto s domácím kimchi a mozzarellou
Hl.chod: Pečená hovězí líčka, žampionový krém, nakládané lišky, Shitake demi glace, krupicové noky
Zákusek: Likérová špička, žloutkový krém, smetana, piškot
Nápoje: Víno Manuel Marcinni Barbaresco 2018
Nápoje: Rum Plantation Grande Reserve
Nápoje: Karafa vody
Nápoje: Káva espresso lungo Mitte s mlékem





Žádné komentáře:

Okomentovat