Hodnocení: Restaurace Arte je součástí komfortního čtyřhvězdičkového hotelu Elegance a současně patří pod zábavní a gastronomické centrum Maják. Provozuje ji však soukromý pronajímatel. Na rozdíl od sousední pivnice Holba, která praská ve švech, je restaurace Arte v pátek večer úplně prázdná. Podle slov obsluhy byla z tohoto důvodu upravena i provozní doba, což se trochu nepotkalo s mou rezervací, která předpokládala daleko pozdější odchod. Otázkou je proč mi o této úpravě nikdo z personálu nedal vědět, abych případně svou návštěvu posunul na dřívější dobu. Servírka, na niž takto padla ona trudná a neblahá povinnost, se nicméně snaží vykompenzovat toto faux pas kolegů, seč jí síly stačí a její přístup je milý, příkladný a má vysoký profesní standard. Interiér podniku je rozčleněn do několika sekcí, oddělených jak výškově, tak různými dřevěnými instalacemi, prim hrají decentní, spíše temnější barvy, které rezonují s tlumeným osvětlením. Prostoru je dost a v prázdném restaurantu se člověk cítí malinko ztracený. Degustační menu otevírá tradiční česnečka s vejcem, slaninou a krutony. Název není samoúčelný, protože ona tradice, k níž se odkazuje, je tu opravdu cítit. Já bych možná přidal ještě přívlastek poctivá, protože kdyby nic jiného, tahle polévka si ho zaslouží všemi deseti. Vyladěná je na maximum, nic tu nechybí ani nepřibývá a její síla se do člověka opře okamžitě s prvním nabráním, přičemž ho už neopustí, až dokud není talíř úplně prázdný. Následují hovězí líčka na kořenové zelenině a víně s bramborovo-celerovým pyré. Na první pohled to není žádná velká gastronomie, spíše jídlo, které přišlo z vedlejší pivnice, kde se s úpravou a tvarováním nikdo nemazlil. Chuťově však není, co vytknout. Od hrubozrnného projevu kořenové zeleniny, měkkého, rozpadajícího se masa až po tažnou hebkost kaše. Snad jediné, co tu chybí je něco navíc, nějaké překvapení, které by celému tomu představení dalo pověstnou třešničku na dortu. Závěrečný babiččin jablečný štrúdl s vanilkovou zmrzlinou už znovu obrací pozornost k přívlastkům, protože tohle opravdu není standardizovaný produkt velkokapacitní linky a představa staré paní, hnětoucí listové těsto a zpracovávající jablka z něj vyskakuje jako čertík z krabičky. Funguje to náramně. Průvodce všem chodům dělalo červené italské Primitivo ročník 2021 z regionu Salento a z vinařství San Marco, podnikajícího pod záštitou družstva Due Palme. Víno září ve sklenici krásnou zářivou červenou barvou. Vůně má harmonický buket s tóny červeného ovoce a lehce kořeněnými vůněmi. Člověk ho ocení pro jeho elegantní a jemnou chuť, zvýrazněnou příjemnými tříslovinami a krásnou svěžestí. Restaurace Arte v Šumperku za návštěvu určitě stojí a je proto až nepochopitelné, proč bylo potřeba upravovat otevírací dobu a proč o pátečním letním večeru zeje prázdnotou.
Datum návštěvy: 25.7.2025

Menu
Polévka: Tradiční česnečka s vejcem, slaninou a krutony
Hl.chod: Hovězí líčka na kořenové zelenině a víně s bramborovo-celerovým pyré
Zákusek: Babiččin jablečný štrúdl s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou
Nápoje: Víno Due Palme San Marco Salento Primitivo 2021
Nápoje: Kohoutková voda s mátou a citronem
Nápoje: Káva espresso lungo s mlékem
Žádné komentáře:
Okomentovat