PERK HOTEL

Kontaktní údaje: Perk hotel, 17.listopadu 413/1, Šumperk, mailto: restaurace@hotelperk.cz, web: www.hotelperk.cz/restaurace

Hodnocení: Restaurace hotelu Perk je z pohledu interiérového designu, proškolené obsluhy a jídla asi to nejluxusnější, co může město Šumperk nabídnout. Poloha v centru města v těsné blízkosti Sadů 1. máje, které ukrývají i bývalý hospodářský statek, později přestavěný na neorenesanční palác věnovaný Pavlíně Chiari. V prostranství dvora se každoročně koná řada kulturních a společenských akcí, a tak tu máme dokonalé spojení zábavy, poznání, historie a moderní gastronomie v okruhu jen několika málo kroků. Dispozice restaurantu do písmene L zde umožňuje vytvořit dva prostory, které sice mají jednotný styl, ale nabízejí odlišnou atmosféru: velké stoly a doširoka otevřený prostor jednoho ramene kontrastuje s intimitou, tvořenou převážně stoly pro páry, navíc oddělené svislými provazovými paravány, druhého ramene. Obsluha je milá, usměvavá a zdatná, celý večer si udržují přehled i zájem. Večerní degustaci otevírá láhev červeného toskánského vína Muralia Manolibera Rosso manželů Chiary a Stefana Casaliových z oblasti Meramma ročník 2022. Toto víno má tmavě červenou barvu s měděnými odlesky, ve vůni převládají tóny červeného ovoce, v chuti je tato ovocnost hodně znát, víno je svěží, vitální, vyvážené s jemnými taniny. Prvním servírovaným chodem je hovězí tataki, sestávající z plátků pravé svíčkové v ponzu omáčce, doplněné rebarborou, sezamem, jarní cibulkou a ředkvičkami. Úprava masa, lehká štiplavost i použité ingredience mi evokují japonskou kuchyni. Je to originální a velice chutné. Následuje řízek z vepřové panenky s bramborami z grilu, doplněnými brusinkami a kandovaným citronem. Na první pohled je to pořádně velká porce, ale jakmile člověk zakrojí a poprvé ochutná, je ztracen a porce neporce nenechá na talíři jediný zbytek. Maso je měkké a šťavnaté, brambory delikátní, omáčka hřejivá a brusinky s citronem svým sladko-kyselým tónem celý chuťový vjem posunují na další úroveň. Vynikající! Závěrečná sladká tečka má podobu Krtkova dortíku s ořechy. Schválně jsem napsal dortík, protože se známým čokoládovo-banánovým dortem z Německa nemá nic společného. Dezerty v Perku připravuje cukrářka Pavla Krmelová a její Krtek s ořechy je decentní, ne moc sladký, o to ale působivější rukodělný výtvor. Moji degustaci v Perku završuje hedvábné espresso lungo z dílny Julia Meinla. Jak jsem se zmínil už na začátku, najít v Šumperku nějaký lepší gurmánský zážitek asi nejde, a tak povyšuji restauraci hotelu Perk do šlechtického stavu a pěji na ni oslavnou ódu.

Datum návštěvy: 26.7.2025

Menu
Předkrm: Hovězí tataki, pravá svíčková, ponzu omáčka, rebarbora, sezam, jarní cibulka, ředkvičky
Hl.chod: Řízek z vepřové panenky, brambory z grilu, brusinky a kandovaný citron
Zákusek: Krtkův dortík s ořechy
Nápoje: Víno Muralia Manolibera Maremma Rosso 2022
Nápoje: Filtrovaná voda neperlivá
Nápoje: Káva espresso lungo Julius Meinl s mlékem





Žádné komentáře:

Okomentovat