Hodnocení: Rožmberská bašta v Třeboni se nachází v centru města v domě, který prošel v roce 2010 celkovou rekonstrukcí. Z interiéru je hned jasné, že jsem v podniku, zaměřeném na ryby. Sítě, rybářské náčiní, vypreparované hlavy ryb, to všechno zdobí stěny a odkazuje na opravdu bohatou druhovou nabídku. Prostory nejsou největší, a tak při příchodu hlučnější společnosti vzrůstá hluková bariéra úměrně požitému alkoholu, přičemž už v samotných počátcích takového vpádu je člověk na vážkách, zda se dokáže přes tuto bariéru přenést. V zadní části restaurantu je pak ve vnitrobloku ukryta příjemná letní zahrádka. Obsluha je jedním slovem osobitá. Jejich přístup k hostům je uvolněný, rozevlátý až téměř fanfarónský, ale stále bravurně profesionální. Večerní posezení zahajuji objednávkou vína. Dvorním dodavatelem je v tomto případě vinařství Hrabal z Velkých Bílovic. Já vybral jejich Ryzlink rýnský, zařazený do řady Touha, ročník 2023. Charakterizují ho meruňky, lipový květ, medové tóny a krásná pitelnost. K třeboňské rybí polévce s krutony a úhořovi po židovsku s vařeným bramborem je přímo ideální. Polévka zjemněná šlehačkou je nádherně sametová, chuťově prvotřídní, člověka doslova baví objevovat všechny ty kousky ryb, které ukrývá. Úhoř po židovsku (což v tomto případě znamená na víně s česnekem a cibulkou) se nastavené laťky nezalekl a předvádí se v plné síle. Byl jsem zvědavý, jak tahle tajemná ryba chutná, a zklamaný rozhodně nejsem. Minimum kostí, jemné, máslově hladké maso, delikátní chuť. Česnek ani cibule rybu nepřebíjejí, ale dodávají celému jídlu na hutnosti a komplexnosti. Za mě skvělý zážitek. Finále obstarává espresso lungo italské značky Caffé L´Antico, které je výborné. Rožmberská bašta rozhodně patří k tomu lepšímu, co lze v gastronomickém ranku v Třeboni najít.
Datum návštěvy: 23.8.2025

Menu
Polévka: Třeboňská rybí s krutony a šlehačkou
Hl.chod: Úhoř po židovsku, vařené brambory
Nápoje: Víno Hrabal Ryzlink rýnský Touha 2023
Nápoje: Minerální voda Romerquelle
Nápoje: Filtrovaná voda
Nápoje: Káva espresso lungo s mlékem
Žádné komentáře:
Okomentovat