ATELIER BAR & BISTRO

Kontaktní údaje: Atelier Bar&Bistro, Kobližná 71/2, Brno-střed, mailto: info@atelierbar.cz, web: www.atelierbar.cz

Hodnocení: Atelier Bar & Bistro se nachází v samém centru města Brna, proto by člověk očekával vysokou návštěvnost během celého týdne, nicméně při mém příchodu ve všední den večer je tu pusto prázdno. Během večera se ještě pár dalších hostů objeví, ale do plného vytížení je pořád propastně daleko. Podnik se přitom každoročně umisťuje v anketě Gourmet Brno a nejednou svou kategorii i vyhrál. Interiér je jednoduchý, ale příjemný. Sází na neformálnost a domáckou atmosféru. Co mě po celou návštěvu irituje je blikající bodovka, jejíž stroboskopické efekty silně narušují celkové vnímání prostoru. Kapacitu bistra rozšiřuje posezení ve vnitrobloku, které však už v těchto podzimních dnech trochu ztrácí na atraktivitě. Personál je milý, vstřícný, vysoce znalý a jejich profesionalitě není možno vytknout jedinou chybičku. Mají prvotřídní přehled o nabízeném menu, položkách vinného lístku i o koktejlech. Má degustace startuje skleničkou vychlazeného prosecca Zardetto Refosso a předkrmem v podobě caviche z mořského vlka, doplněného kaviárem ze pstruha, marinovanou šalotkou, rybízem a bergamotovým vinaigrette. Šumivé víno z oblasti Valdobiadenne vyrobené z tradiční odrůdy Glera je jemné, bohaté, dobře vyvážené a krásně ovocně čisté. Caviche je lehounké, krásně svěží, ryba je díky marinování pevnější, což vytváří v ústech velmi příznivý dojem, bergamotová zálivka je lehounce nahořklá, což dotváří komplexnost pokrmu. K dalšímu chodu, kterým je perlička alla Cacciatora, se mi ve skleničce objevuje červené italské Negroamaro z vinařského domu Simone Santoro, ročník 2021. Živou a plnou chuť po černých třešních a červeném ovoci doplňuje pikantní kořenitost a jemně kouřový závěr. Víno působí šťavnatě, má příjemnou svěžest a dlouhý závěr. Perlička po myslivecku je doplněna bramborovou terinou, pálenou paprikou, houbami, pyré z bílé cibule a kaparovo-olivovou tapenádou. Vyznačuje se jemným a šťavnatým masem, bohatou a aromatickou omáčkou a pěkně krémovým a zároveň křupavým bramborovým bochánkem, rozřezaným na plátky a dochuceným dalšími ingrediencemi. Je to koncert chutí, které je radost objevovat, navíc skvostně připravený. Finále se nese ve znamení piškotu přelitého dýňovým crème anglaise s pomerančem a dýňovými semínky. Dýně sem vnáší prvek jedinečnosti a její hutnost velmi příhodně doplňuje nadýchanost piškotu. Doplňující espresso lungo s mlékem v tom nejprostším servírování je standard, ani špatné, ani takové, že by na něj člověk nezapomněl. Poslední tečkou je pak jeden ze signature koktailů, pojmenovaný Fetish s podtitulem Hanebná preference. Jeho složkami jsou ananasový rum, calvados, šťáva z nezralých hroznů verjus Stávek a chilli tinktura. Výsledkem tohoto mixu je štiplavý, sladko-kyselý nápoj, který nejspíš ocení především ženy a dívky. Návštěva Atelier Bar & Bistra je rozhodně gurmánským zážitkem, který stojí za vyzkoušení a kterých je ve městě Brně jako šafránu.

Datum návštěvy: 23.10.2025

Menu
Předkrm: Caviche z mořského vlka, kaviár ze pstruha, marinovaná šalotka, rybíz, bergamot vinaigrette
Hl.chod: Perlička alla Cacciatora, pyré z bílé cibule, bramborová terina, pálená paprika, houby, tapenáda
Zákusek: Piškot, dýňové crème anglaise, pomeranč, dýňová semínka
Nápoje: Víno rozlévané Zardetto Refosso Prosecco
Nápoje: Víno Simone Santoro Truddu Negroamaro 2021
Nápoje: Signature cocktail Fetish/Hanebná preference
Nápoje: Filtrovaná voda neperlivá
Nápoje: Káva espresso lungo s mlékem





Žádné komentáře:

Okomentovat