Hodnocení: Restaurace Bohéma je součástí modernistické budovy Janáčkova divadla. Po deklasování předchozích majitelů v televizním pořadu Ano, šéfe je podnik po restartu s novým vedením i personálem. Interiérový design se snaží udržet patinu divadelního prostředí a daří se mu to výborně. Smetanové ladění v kontrastu s červenými doplňky a černobílými fotografiemi restauraci vyloženě sluší. Kožené sedačky a založení stolů přispívají k pocitu luxusu, navíc se restaurace honosí skutečně obrovskými prostory, takže na nějakou stísněnost tu není místo. Všude čisto a útulně. Personál je ochotný, milý a věnuje se hostům hned při příchodu. Jejich profesionalita, všímavost i informovanost je příkladná. Každý servírovaný chod představí a stejné je to i s vínem a alkoholem. Na úvod mám pozornost podniku v podobě domácí paštiky s cibulkovou slámou a pečivem. Jednoduché, decentní až strohé, ale chutné a splňující účel, ke kterému je tato jednohubka určena. Jako předkrm jsem si zvolil grilovaná husí játra s dýní, skořicovým želé a játrovým paté. Na talíři to vypadá jako jakési miniaturní Stonehenge, opět tedy jednoduchost, která funguje a dává vyniknout detailům. Samotná játra jsou dělána na medium a doslova se rozplývají na jazyku. Ostatní ingredience jsou spíše na podráždění chuťových buněk, než aby dělaly něco víc, ale koneckonců jde o předkrm, takže nemám námitky. Hlavním chodem je pak jelení plec s houbovým ragú a bramborovým pyré se sýrem Gran Moravia. Pyré jako takové bývá málokdy aranžérská vychytávka, ale tady v Bohémě to kuchař zvládl na jedničku. Celek vypadá velmi pěkně a chuťově je to také zážitek. Všechny jednotlivé složky pokrmu spolu krásně souzní a vynikající maso tomu dodává punc nezapomenutelnosti. Závěr je ve znamení ořechového koláče a kávy značky Carraro. Oboje je dobré, i když v případě koláče bych ocenil větší vláčnost korpusu. Co se týče vína, zvolil jsem francouzské Les Jamelles Merlot 2012 z oblasti Languedoc-Roussillon. Jedná se o elegantní červené víno s výraznou vůní po červeném ovoci s tóny skořice a vanilky, v ústech je kulaté a sametové s vyzrálými tříslovinami v závěru. Vyváženost dělá z tohoto vína dobrého společníka pro jakoukoli příležitost. Úlohu digestivu přijala za svou rarita z japonské palírny Nikka s označením Connexion. Je to směs karibského rumu s obilnou whisky, a přiznávám, že můj jazyk zde cítí víc rum než whisky. Když si nad tím stýskám před obsluhou, je mi zdarma nabídnuta ochutnávka české, 23leté whisky Hammer Head. Tady už jde opravdu o typickou whisky se vším všudy, která je navíc osobitá a krásně jemná. Celkově hodnotím „novou“ Bohému maximem, protože si myslím, že si to opravdu zaslouží.
Datum návštěvy: 28.1.2015

Menu
Předkrm: Domácí paštika s cibulkovou slámou a pečivem
Předkrm: Grilovaná husí játra s dýní, skořicovým želé a játrovým paté
Hl.chod: Jelení plec s houbovým ragú a bramborovým pyré se sýrem Gran Moravia
Zákusek: Ořechový koláč z máslového těsta
Nápoje: Víno Les Jamelles Vin de Pays Merlot 2012
Nápoje: Rum&Rye Nikka Connexion
Nápoje: Whisky Hammer Head 23years old
Nápoje: Káva espresso lungo Carraro
Nápoje: Kohoutková voda
Aktualizace: Restaurace mimo provoz, podnik ukončil činnost!!!
Žádné komentáře:
Okomentovat