Hodnocení: Těžko v Praze hledat lepší polohu než má restaurant Bellevue: na Smetanově nábřeží přímo naproti Pražskému hradu a u slovutného Karlova mostu. Čarokrásný výhled z obrovských oken je především večer s nočním osvětlením více než romantický. Při vstupu se hostů ujímají hostesky, které se postarají o odložené kabáty i o vlastní usazení. Interiér se prezentuje decentním, nenápadným a vkusným luxusem. Světlé pastelové tóny částí stěn a vysokých klenutých stropů, korespondují s výraznými tapetami. Výzdobu obstarávají originální skleněné prvky designéra Ronyho Plesla. Nic okatě vyzývavého, snad s výjimkou obrovských křišťálových lustrů oděných ještě do jakýchsi „řetízkových baldachýnů“, tady neupozorňuje na fakt, že se host nachází v jednom z nejprestižnějších a nejoceňovanějších pražských podniků. Nicméně tu působí souhra hned několika věcí, která tento pocit navodí okamžitě a dokonale. Už ono zmíněné uvedení ke stolu, následované bezchybným a precizním servisem od obsluhy, která je uvolněná a současně vysoce profesionální. Zaměřují se na každého individuálně a kladou vysoký důraz na maximální spokojenost svých hostů. Doplním ještě plné založení stolů, ubrusy sahající až na zem, gigantická zrcadla, decentní osvětlení, doplněné čajovými svíčkami v kolorovaných skleněných baňkách na každém stole, to vše vytváří jinde neopakovatelnou atmosféru. Přestože se v Bellevue zaměřují na snoubení jídla s vínem, já pro sebe volím láhev italského Toros Pinot Bianco Collio, ročník 2014. Je jiskrné, lehké, svěží s výraznou ovocnou a minerální chutí. Speciální lanýžové menu v provedení s šesti, pěti nebo čtyřmi chody mě moc neoslovuje, proto vybírám klasické tří chodové. Ještě před předkrmem dostávám pečivo se slaným máslem a amuse bouche v podobě telecího tataráčku s černými lanýži. Předkrmem je mi-cuit ze skotského “Label Rouge” lososa s avokádem a jedlou zeminou. Úžasná úprava, fantastická chuť. Celé je to neuvěřitelně jemné a pestré, jedno se nádherně doplňuje s druhým. Skutečný zážitek. Následující hřbet ze šumavské srny s foie gras, kapustou a šípkovou omáčkou je snad ještě lepší. Maso se doslova rozplývá na jazyku a v ústech exploduje koncert chutí. Vše je na správném místě ve správnou dobu. Tohle představení je bez chyby a vůbec si nedovedu představit, čím by se dalo trumfnout. Závěrečný dezert v podobě čokoládového fondánu s banánovou zmrzlinou je stejně jako předchozí chody gastronomickou fantazií pro dvě ruce a jedny ústa. Těžko hledat superlativy pro vyjádření něčeho tak nepopsatelného. Digestiv Metusalem 15years old a cappuccino illy už jen potvrzují dokonalost smyslového prožitku, kterého jsem přímým a vděčným účastníkem. Nad celkovým hodnocením restaurantu Bellevue není třeba váhat ani na jedinou vteřinu: plný počet bodů ve všech ohledech. Tahle návštěva je něco, co se nezapomíná.
Datum návštěvy: 28.11.2015

Menu
Amuse bouche: Telecí tataráček s černými lanýži
Předkrm: Mi-cuit ze skotského “Label Rouge” lososa, avokádo, jedlá zemina
Hl.chod: Hřbet ze šumavské srny s foie gras, kapusta, šípková omáčka
Zákusek: Cremeux z Valrhone čokolády „Araguani" karamel, banánová zmrzlina
Nápoje: Víno Toros Pinot Bianco Collio 2014
Nápoje: Rum Metusalem 15years old
Nápoje: Minerální voda Mattoni jemně perlivá
Nápoje: Káva cappuccino illy
Žádné komentáře:
Okomentovat