ESPAŇOLA

Kontaktní údaje: Restaurant & Tapas Bar Espaňola, Botanická 19, Brno, mailto: espanola@espanola.cz, web: www.espanola.cz

Hodnocení: Španělská restaurace Espaňola sice není přímo v centru města, nicméně se nachází na poměrně exponovaném místě na jedné z hodně frekventovaných městských tepen, alespoň co se týče dopravního ruchu. Je situována do rohové části činžovního domu a má dostatek prostoru i pro letní zahrádku, která je samozřejmě v lednu mimo provoz. Interiér je laděn do teplých červeno-žlutých barev s hnědými akcenty. Výzdobu tvoří vinné láhve, zarámované plakáty a nástěnné malby se španělskou tematikou. Vedle klasického sezení na kůží potažených židlích a lavicích, je možné se tady usadit i na vysokých barových posedech. Na stolech je jednoduché založení bez skla. V době mé návštěvy ve všední den večer je restaurant poloprázdný. Obsluha je velice milá, ochotná a znalá. Poradí, upozorní i představí servírované jídlo i pití s nadhledem i úsměvem. Večer otevírám bílým španělským vínem Chobeo z oblasti Rioja z vinařství Peciňa ročník 2014. Je elegantní, jemné a harmonické. V ústech i nose je plné bílého ovoce a má velmi příjemný toastový závěr. Dostávám k němu i něco lehkého k zakousnutí než se mi připraví předkrm. Tím jsou grilované kalamáry na česneku, petrželce a víně, servírované ve vysoké pohárové sklenici. Celek je pěkně vyvážený, delikátní a prezentuje se zajímavými chuťovými tóny. Jedna-nula na skóre spokojenosti. Následuje grilovaný filet z lososa s omáčkou chimichuri z čerstvých bylinek a zeleniny. Přílohu tvoří obligátní vařené brambory. Nevím proč, ale očekával jsem od omáčky s názvem chimichuri pořádnou divočinu, opak je ale pravdou. Je jemňoučká a spíše než omáčku připomíná bylinkové pesto. Losos se také povedl na výbornou, brambory tvrdí muziku a decentní salátek to celé skvěle doplňuje. Dva-nula. Šlehané mascarpone s flambovanými jablky a skořicí na likéru a vanilce je dokonalost sama. Je lahodný, mazlivý a nebezpečně návykový. Člověku je až líto, když vyškrábne poslední lžičku a zůstane mu jen prázdná sklenice. Tři-nula. Káva cortado je espresso říznuté horkým mlékem a je silné a dobré. 25-letý panamský rum Malecon Reserva Imperial má hebkou a bohatou chuť po čokoládě a skořici a upřímně nedovedu si představit lepší závěr večera, než právě v jeho společnosti. Takže resumé: Espaňola určitě stojí za návštěvu. Prostředí sice nijak neoslní, ale jídlo a obsluha jsou na vysoké úrovni.

Datum návštěvy: 14.1.2016

Menu
Předkrm: Grilované kalamáry na česneku, petrželce a víně, bagetka
Hl.chod: Grilovaný filet z lososa s omáčkou chimichuri z čerstvých bylinek a zeleniny, vařené brambory
Zákusek: Šlehaný mascarpone krém s flambovanými jablky a skořicí na „Licor 43“ a vanilce
Nápoje: Víno Chobeo de Peciňa Rioja Viura Barrique 2014
Nápoje: Nealko minerální voda Toma Natura jemně perlivá
Nápoje: Rum Malecon Reserva Imperial 25años
Nápoje: Káva espresso cortado

Aktualizace: Restaurace mimo provoz, podnik ukončil činnost!!!






Žádné komentáře:

Okomentovat