FORHAUS WINE & RESTAURANT

Kontaktní údaje: Forhaus Wine & Restaurant, Pekařská 4, Brno, mailto: info@forhaus.cz, web: www.forhaus.cz

Hodnocení: Restaurant Forhaus se nachází na jedné z hlavních brněnských tepen v centru města, přímo u zastávky MHD. Disponuje vlastním malým parkovišťátkem ve dvoře i bezbariérovým přístupem. Přízemní patro funguje jako wine bar, nadzemní pak jako vlastní restaurace. Obě sekce jsou zařízeny v podobném duchu a liší se jen v detailech. Prim hraje rozčlenění prostoru sloupy, které nenásilným způsobem oddělují jednotlivé stoly aniž by je izolovaly od zbytku restaurantu. Jejich plocha je využita i čistě prakticky pro zavěšení aktuálních nabídkových tabulí. Tradice, za kterými si podnik stojí, tedy návrat ke kořenům Rakouska-Uherska, nepřehlédnutelně symbolizují lustry, představující hranice tohoto historického státního uskupení. V celkovém designu mi asi nejvíce vadí papírové prostírání, tím spíše, že zakrývá nádherné stolní desky, jež dávají pojmu masiv zcela nový rozměr. Obsluha je vysoce profesionální, znalá a nevtíravá. Jejich pozornost sice občas malinko poleví, takže se ocitám s vínem nasuchu, ale není to zase až tak tragické. Co se týče vína, vybírám Ryzlink rýnský z vinařství Bílek ročník 2014. Charakterizuje ho světle žlutá barva se zlatými odlesky, svěží vůně citrusů a jemná minerální chuť s lehkou kyselinkou. Kohoutková voda v originální sklenici je ve Forhausu patřičně zpoplatněna. Menu začínám s Halászlé, což je typická maďarská rybí polévka provoněná čerstvým koprem. Různé druhy ryb, které ani nejsem schopen všechny identifikovat, decentně zeleninky, bohatá a plná chuť, která má výraz, těžko si přát ještě něco víc. Je dokonalá. Následují marinovaná filátka candáta v citronovém oleji na zeleninovém lůžku s vařenými bramborami. Kombinace sice není podle jídelního lístku, nicméně i tak oceňuji pěknou úpravu a úžasný chuťový zážitek. Tóny jednotlivých ingrediencí se tak důmyslně splétají, že nelze než smeknout klobouk před výkonem kuchaře. A podobné je to i s dezertem. Čokoládový dort s omáčkou z lesních plodů je malý zázrak. Bez uzardění přiznávám, že lepší jsem snad ještě nejedl. Cappuccino Varesina je silné a výborné. Závěrečnou tečkou je 20-letý rum Dictador Solera z Kolumbie, který omamuje luxusním buketem medu a vanilky a jemnou kulatou chutí po karamelu a kávě. Opravdová fantazie. Forhaus je příjemným místem s milým personálem a ohromující gastronomií. Tento podnik rozhodně stojí za návštěvu.

Datum návštěvy: 4.3.2016

Menu
Polévka: Halászlé, typická maďarská rybí polévka provoněná čerstvým koprem
Hl.chod: Marinovaná filátka candáta v citronovém oleji na zeleninovém lůžku se slaninou a vařenými bramborami
Zákusek: Čokoládový dort Forhaus, omáčka z lesních plodů, šlehačka
Nápoje: Víno Bílek Ryzlink rýnský 2014
Nápoje: Rum Dictador Solera 20 y.o.
Nápoje: Káva cappuccino Varesina Caffé
Nápoje: Kohoutková voda

Aktualizace: Restaurace změnila provozovatele i název. Nyní na stejné adrese podnik Vittorio






Žádné komentáře:

Okomentovat