Hodnocení: Restaurace DolceVita okupuje přízemní prostory rohového domu v centru města, v němž sídlí zlínský Magistrát. Dalo by se říct, že lepší polohu si snad její majitel ani nemohl přát. Také květinová zahrádka na náměstí je terno, které jim ostatní podniky v okolí mohou jen tiše závidět. Však je také teď v létě v plné permanenci a vytíží servírky natolik, že se mě ujímá sám pan majitel a stará se o mě celý večer jako o vlastního. Jeho osobní, bezprostřední, uvolněný a současně profesionální přístup je něco, co povyšuje mou návštěvu v tomto podniku na nevšední zážitek. Interiér restaurantu v pastelových barvách dýchá létem a sluncem. Živé květiny, skleněné dekorace, zrcadla, širokoúhlé akvárium, moderní avantgardní umění na stěnách, to vše dokresluje veskrze příjemnou atmosféru. Byť se nejedná o velké prostory, daří se zachovat vzdušnost a otevřenost, ale jsem zde sám, tak je těžké posoudit, jak by to vypadalo při plné obsazenosti. Ještě bych zmínil židle s vysokými opěradly, oděné v jakoby svatebních závojích a zajímavě řešené stropy s rádoby intarziemi. Své večerní menu začínám vínem. Vybírám bílé přívlastkové Chardonnay, ročník 2015 z mutěnického vinařského domu Vydařilý. Velmi jemná ovocná vůně se snoubí s extraktivní svěží chutí. V horkém letním podvečeru je to myslím výborná volba. To už mi ale na stole přistává mozzarella di Bufala s restovanou pancettou a bylinkovou bagetkou. Hutný rozehřátý sýr v kombinaci s výraznou slaninou snad ani nemůže zklamat. Čerstvá bazalka pak korunuje dílo a mé chuťové pohárky pějí ódu na radost. Snad jediné, s čím zápasím, je uložení dezertního talíře na servírovací plato. Toto provedení totiž funguje jako kolotoč a za jeho zvládnutí by měli rozdávat odznak zručnosti. Hody pokračují na grilu připravovanými filety z candáta, doplněnými pečeným chřestem v lupínku slaniny, kterážto kombinace je přelitá česnekovou redukcí. K tomu mám tradiční vařené brambory. Je to jednoduché, výborně připravené a návykové. Není potřeba velkých kouzel, aby jídlo bavilo a člověk si ho užil od prvního do posledního sousta. Chválím, klaním se a smekám a už se těším na pošírovanou hrušku s redukcí z portského vína a s vanilkovou zmrzlinou. A ani tento závěrečný chod nezůstává za ostatními nijak pozadu. Delikátní kombinace vytváří harmonický celek, který není kdovíjak sladký, ale přesně naplňuje mou představu povedeného dezertu. A podobné je to i s kávou od Tonina Lamborghiniho nebo digestivem na rozloučenou, jehož úlohu vzal na sebe hebký Hennessy Fine Cognac. Návštěva restaurantu DolceVita se povedla. Odnáším si skvělý gastronomický zážitek a doufám v nějaké stejně skvělé „příště…“
Datum návštěvy: 4.7.2016

Menu
Předkrm: Mozzarella di Bufala s restovanou pancettou, bylinková bagetka
Hl.chod: Filety z candáta na grilu s pečeným chřestem v lupínku slaniny a česnekovou redukcí, vařené brambory
Zákusek: Pošírovaná hruška s redukcí z portského vína s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou
Nápoje: Víno Vydařilý Chardonnay, výběr z hroznů 2015
Nápoje: Minerální voda Toma natura jemně perlivá
Nápoje: Hennessy Fine Cognac
Nápoje: Káva espresso s mlékem Tonino Lamborghini
Žádné komentáře:
Okomentovat