Hodnocení: Restaurace Port je součástí hotelu Imos v Břeclavi. Romantická poloha na nábřeží Dyje v klidné lokalitě, přesto téměř v centru města, spolu s referencemi a patronací Marcela Ihnačáka předurčuje tento podnik k vysoké návštěvnosti, ale opak je pravdou. V podvečer státního svátku je restaurant dokonale prázdný. Interiér více než čím jiným disponuje vzdušností, neboť se tu volným prostorem až marnotratně hýří. Chtělo by se dokonce říci, že je tu spousta prázdného a nevyužitého místa. Ladění do hnědo-šedých tónů je příjemné a spolu s lehce netradičním rozmístěním oddělovacích skleněných paravánů zajímavé. Kromě květinové skulptury uprostřed restaurantu, zde není žádná jiná výzdoba, ale nijak to atraktivitě prostor neubírá. Koneckonců inspirativní kombinace klasické omítky, dřevěných obkladů a strukturovaných tapet tento handicap plně vyvažuje. Obsluha je sympatická, milá a vstřícná. Působí uvolněným a pohodovým dojmem, nicméně v podniku této kategorie bych očekával například dolévání vína jako samozřejmost, tady se to ovšem neděje. Moje okaté nápovědy v podobě prázdné sklenice při servírování jídla jsou bohužel ignorovány. Pro tento večer a s ohledem na volbu jídla vybírám vinného zástupce od Sonberka, a to jeho Ryzlink rýnský ročník 2012. Víno zlatavé barvy voní po šťavnatých meruňkách. V ústech se prezentuje svěžími minerálními tóny žlutého ovoce a koření. Menu zahajuji ricottou s bazalkou a toustem, kterážto je mi nabídnuta jako pozornost šéfkuchaře. Je to jednohubka jako vyšitá, ale své poslání plní beze zbytku. Funkce předkrmu se ujímají krevety s česnekem, cherry rajčaty a bílým vínem. Na první pohled nekomplikované jídlo v sobě ukrývá přehršel tónů a dojmů. Připočtu-li pěknou úpravu je zaděláno na hodně povedený zážitek hned zkraje večera. Koneckonců ani následující grilovaný filet z lososa se zeleninou Ratatouille a vařenými bramborami z nastavené úrovně nesleví ani pověstný chloupek. Je to koncert par excellence. Jemňoučký losos, sladko-kyselý zeleninový základ, listový salátek a decentní dochucení balsamikem jsou jedním slovem dokonalé. Tomuto chodu se nedá vytknout ani to nejmenší. Jsem nadšen. Závěr zajišťuje italské tiramisu, vláčné a tak akorát sladké, které doplňuje silné a dobré espresso Piazza d´Oro v kavárenském servírování. Jaké dobrozdání tedy dát břeclavskému Port Restaurantu? Já myslím, že žádný labužník neprohloupí, pokud se vydá vyzkoušet místní kuchyni. Já odsud odcházím spokojen.
Datum návštěvy: 17.11.2016

Menu
Amuse bouché: Ricotta s bazalkou a toustem
Předkrm: Krevety s česnekem, cherry rajčaty a bílým vínem
Hl.chod: Grilovaný filet z lososa se zeleninou Ratatouille, vařené brambory s pažitkou
Zákusek: Tiramisu
Nápoje: Víno Sonberg Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2012
Nápoje: Minerální voda Toma natura jemně perlivá
Nápoje: Káva espresso Piazza d´Oro
Žádné komentáře:
Okomentovat