MONÂME

Kontaktní údaje: Monâme, Hudcova 2, Brno-Medlánky, mailto: info@moname.cz, web: www.moname.cz

Hodnocení: Zámecká restaurace Monâme v Brně-Medlánkách se svým názvem sice odkazuje k francouzským kořenům, ale inspiraci hledají spíše u italských kuchařů. Pizza, těstoviny a risotta mají v jídelním lístku nepřehlédnutelné zastoupení. Jednopatrová, červeně omítnutá budova, v jejímž přízemí se restaurace nachází, působí jako venkovské aristokratické sídlo bez křiklavé okázalosti a noblesy. Podobný dojem vzbuzuje i interiér, sestávající z několika pospojovaných místností, zimní zahrady a terasy s výhledem do parku. Pro starobylost tu není místo, přesto zůstávají zachovány architektonické rysy a nálady zámeckých prostor. Zadní část je koncipována v moderním duchu jako pizzerie. Přestože je restaurant ve všední den v podvečer až na jedinou výjimku zcela prázdný, všechny stoly zámecké části jsou blokovány rezervacemi. Běžný návštěvník tak musí vzít zavděk zimní zahradou. Při pohledu zvenku z ulice ony neobsazené stoly působí podivně odstrašujícím dojmem a je kuriózní, že to tak zůstane po celou dobu mé, více jak hodinu a půl trvající, návštěvy. Chápu, že rezervace pro zákazníky je nutno pohlídat, ale vyblokovat na hodiny dopředu celou restauraci mi přijde bizarní a zcestné. Tento přístup ostatně předjímá i chování obsluhy vůči příchozím hostům. Společnost spících panen a náměsíčných postav. Jejich servis je rozpačitý a statický, na place je není skoro vidět. Tragédii zachraňuje mladý distingovaný číšník z pizzerie, který alespoň trochu smazává celkový nepříznivý dojem. Svou návštěvu tady zahajuji objednávkou vína. Sahám do nabídky moravského vinařského domu Reisten, a protože ve vinném lístku uvedený Sauvignon Blanc není, vybírám kabinetní Rulandské bílé ročník 2014. Charakterizuje ho minerální vyvážená chuť, příjemná struktura polosuchého tónu a květnatá dochuť. Coby placený couvert je mi předloženo výborné bylinkové máslo a pečivo. Je ho potřeba, neboť čekací doba na objednaný dýňový krém s chilli olejem a krutony je neskutečně dlouhá. Když se konečně objeví na stole je to pastva pro oči, nos i pro chuťové pohárky. Pěkná úprava, famózní vůně, do které promlouvají především čerstvé bylinky, a jemná hladivá chuť jsou jedním slovem nezapomenutelné. Bohužel následující grilovaný losos se špenátovým rizotem už takovou hitparádou není. Oceňuji netradiční nápad zkombinovat lososa s rizotem, ale hanět musím provedení. Přejdu-li bez komentáře nepříliš atraktivní a humpoláckou stylizaci, co se odpouští už hůře je fakt, že jídlo v kuchyni zřejmě nějakou chvíli čekalo odstavené. Horní vrstva rizota u okrajů je už totiž studená, zbytek jen vlažný a ani losos toho na věci mnoho nezmění. Škoda, přeškoda. Závěrečný dezert v podobě řezů skládané čokolády s ganache z bílé čokolády a s cappuccino pusinkou také zůstává trochu za očekáváním. Celek je hutný a těžký, není tu nic, co by čokoládovou nálož odlehčilo a zjemnilo. Káva z dílny koncernu illy s předehřátým mlékem je v pořádku. Do Monâme jsem šel za skvělým kulinářským zážitkem, ale nedopadlo to tak úplně podle mých představ. Docela dobré ano, ale výjimečné či excelentní určitě ne.

Datum návštěvy: 14.12.2016

Menu
Amuse bouche: Bylinkové máslo, pečivo
Polévka: Dýňový krém s chilli olejem a krutony
Hl.chod: Grilovaný losos, špenátové risotto
Zákusek: Skládaná čokoláda, ganache z bílé čokolády, cappuccino pusinky
Nápoje: Víno Reisten Pinot Blanc Kabinett 2014
Nápoje: Minerální voda Mattoni jemná
Nápoje: Káva espresso s mlékem illy






Žádné komentáře:

Okomentovat