Hodnocení: Návrat do La Bouchée po čtyřech letech se nese ve znamení komorní narozeninové oslavy a hned zkraje mě zde vítá jedno nemilé překvapení, kterým je výpadek platebního terminálu, a tedy nemožnost platit jinak než hotově. Snad je to proto, že je pátek třináctého… Každopádně jsem rozhodnut nedat si zkazit náladu. Uvítání i vstupní ceremoniál obsluhy je prvotřídní a bez poskvrnky. Jejich vystupování je distingované, znalosti bohaté a servis profesionální. Po celý večer z tohoto scénáře ani malinko nesleví, za což jim patří blahopřání i poděkování. Na úvod je mi bez ptaní nalévána filtrovaná voda a nabídnut aperitiv ve formě italského prosecca. Z jídelního lístku vybírám pětichodové degustační menu včetně snoubených vín. Představení začíná tatarákem z tuňáka, doplněným avokádem, sezamem a salátkem, ve vinné sklence mám Ryzlink rýnský od Sonberka. Je to jednoduché a chutné, bez velkého čarování se jde rovnou na věc, a to je koneckonců přesně podle mého gusta. Následuje krém ze zeleného chřestu, k němuž je naléván zástupce francouzských vín Poully Fume Sauvignon. Jak krém, tak víno mají jedno společné, totiž zcela mimořádný sametový projev ve své základní struktuře. Připočtu-li k tomu hladivé hedvábné podtóny u jednoho a jiskřivou svěžest u druhého, je zaděláno na vydařený zážitek. Z toho neslevuje ani další chod, kterým je křupavé trhané kachní maso s rukolou, mangem a piniemi. Společnost mu dělá Blanc de Pinot Noir z vinařského domu Stapleton & Springer. Jestliže jsem u předchůdce mluvil o sametovosti, tady bych zmínil spíše opačný dojem: drsnou a výraznou chuťovou linku, která táhne pokrm do dimenzí, které jsem si doposud nedokázal snad ani představit. Upíjejíce poslední doušky vína, zjišťuji, že jsem se naladil na stratosférickou vlnu vysokých očekávání věcí příštích. Vrchol večera má podobu steaku z hovězí svíčkové s foie gras, špenátem, gratinovanými bramborami a lanýžovou omáčkou. Someliérka k němu přináší druhého zástupce vinařství Stapleton & Springer, tentokráte se jedná o červený Pinot Noir s názvem Roučí a musím přiznat, že výběr se jí opravdu povedl. Koneckonců je těžké si představit lepší kombinaci už proto, že steak, jatýrka, špenát a lanýžová omáčka jsou něco jako gurmetský sen, který se dotýká těch nejvyšších pater kulinářského nebe. Nejenom, že to na talíři krásně vypadá, ale provedení a sladěnost jednotlivých položek prostě nemá chybu. Za tohle je pět hvězd opravdu málo. Rebarborový koláč s jahodový sorbetem, doprovázený druhým Ryzlinkem rýnským, tentokrát od Gotberga, je už jen takovým zklidněním rozbouřeného moře exponovaných zážitků. Spolu s výborným espressem a rumovým digestivem Diplomatico Reserva Exclusiva je to ta správná tečka za nesmírně povedeným degustačním večerem v La Bouchée. Restaurant si vskutku zaslouží, abych pro jeho hodnocení použil jen samé superlativy.
Datum návštěvy: 13.4.2018

Menu
Předkrm: Tatarák z tuňáka, avokádo, sezam, salát Little Gem
Předkrm: Křupavé trhané kachní maso, rukola, mango, pinie
Polévka: Krém ze zeleného chřestu
Hl.chod: Steak z hovězí svíčkové, foie gras, špenát, gratinované brambory, lanýžová omáčka
Zákusek: Rebarborový koláč, jahodový sorbet
Nápoje: Víno rozlévané Vedova Prosecco
Nápoje: Víno rozlévané Sonberk Ryzlink rýnský
Nápoje: Víno rozlévané Poully Fume Sauvignon
Nápoje: Víno rozlévané Stapleton & Springer Blanc de Pinot Noir
Nápoje: Víno rozlévané Stapleton & Springer Roučí
Nápoje: Víno rozlévané Gotberg Ryzlink rýnský
Nápoje: Rum Diplomatico Reserva Exclusiva
Nápoje: Filtrovaná kohoutková voda
Nápoje: Káva espresso lungo s mlékem
Aktualizace: Restaurace změnila provozovatele i název. Nyní na stejné adrese podnik Hatsu
Žádné komentáře:
Okomentovat