BLUE WAGON

Kontaktní údaje: Blue Wagon, Uruguayská 176/19, Praha 2, mailto: rezervace@bluewagon.cz, web: www.bluewagon.cz

Hodnocení: Restaurant Blue Wagon se nachází na klidné ulici pražských Vinohrad, kousek od náměstí Míru v přízemí řadového domu. Letní zahrádka na chodníku před podnikem s látkovou markýzou je z těch skromnějších, nicméně přitáhne pozornost k jinak nenápadnému vstupu. Uvnitř je restaurant na první pohled docela prostě a jednoduše zařízen, přesto v sobě ukrývá spoustu rafinovaných prvků, které pak v souhrnné rekapitulaci přinášejí pocit vysokého komfortu a nebývalé útulnosti. Člověk se tu velmi záhy cítí příjemně a pohodově. K tomu měrou vrchovatou přispává i personál. Na jedné straně neformální, velice milá a usměvavá vstřícnost, na straně druhé nebývale vysoká profesionalita, která neztrácí ze zřetele dokonalé uspokojení hosta. Vskutku, už dlouho jsem se nesetkal s tak precizně sehraným tandemem. Jejich skoro až domácký přístup k hostům je bezpochyby jednou z předností tohoto podniku. Vstupem mého večerního debužírování se stává nealkoholický hořký aperitiv, servírovaný na ledě s půlměsíčkem červeného grapefruitu. Hned po něm objednávám 5-chodové degustační menu společně s vinným párováním. Začínám s amuse bouche, kterým je chips s emulzí, bylinkami a černou himálajskou solí. Jednoduché a krásné, i díky speciálnímu servírování na bílých lávových kamenech. Hned poté následuje studený předkrm v podobě kozího sýru s marinovanou červenou řepou, tenkými plátky kedluben, řepovou emulzí a s hráškovými klíčky. Na talíři to vypadá nádherně, až je člověku líto onu krásnou kompozici rozbíjet. Každopádně chuťový projev nezůstává tomu estetickému nic dlužen. Je to výborné. Ve skleničce mám první vinný vzorek, kterým je italské Pinot Grigio z Cantiny Cortaccie ročník 2016. Víno je sušší s příjemnou kyselinkou a krásně doplňuje sýr s řepou. Úžasný vstup!!! Na řadě je králičí vývar s rajčatovým concassé a raviolou plněnou králičím masem. Kromě menšího zápolení s naporcováním obrovské ravioly je to opět vynikající záležitost, která má navíc pořádnou sílu. Následuje skutečná delikatesa: foie gras s červeným rybízem a brioškou. Je to neskutečně jemňoučké a precizní. Když přičtu polosladkou Pálavu z čejkovického vinařského domu pana Jakuba Šamšuly, která k jatýrkám pasuje jako poklice na hrnec, není co řešit. Paráda!!! Úplně se rozplývám. A to ještě netuším, jakou pecku už mi chystají v kuchyni. Zlatým hřebem večera jsou totiž bez pardonů kachní prsa s gratinovaným pastiňákem, malinami, červenou cibulí a malinovým demi-glace. Už ten nápad zkombinovat to takhle dohromady je za všechny peníze. Sladký akcent malin nebývale a zajímavě podtrhuje chuť kachních plátků, a když se přidá ještě cibule, je to zážitek zážitků. Doprovází ho Rulandské modré opět od pana Šamšuly, které je krásné ve vůni a plnokrevné v chuti. Po tomhle dokonalém kulinářském představení jsem si myslel, že mě už nic nemůže překvapit, ale malinový sorbet s mascarpone krémem, čokoládovou drobenkou, čerstvými malinami, malinovým gelem a mátovými chipsy je tak přenádherně naaranžovaný, že mohu jedině smeknout, kochat se tou nádherou a posléze se opájet všemi těmi fantastickými tóny, které jsou tady ukryty. Polodezertní víno La Spineta Moscato d´Asti je výborným sekundantem tohoto sladkého zázraku. Zbývá se rozloučit. Napřed výborné espresso se smetanou, poté nádherně hladivý Armagnac V.S.O.P. jako digestiv. Restaurant Blue Wagon se honosí řádkou ocenění, ať už je to Certificate Of Excellence od Tripadvisoru nebo pravidelné umísťování v TOP100 Maurerova výběru grandrestaurantů ČR, ale především je doporučován ve slavných Michelinských průvodcích. Dnes už vím, proč tomu tak je a nemohu jinak, než souhlasit. Zažil jsem tady jeden z nejlepších gastronomických vrcholů letošního roku.

Datum návštěvy: 22.8.2018

Menu
Amuse bouche: Chips, emulze, bylinky, černá sůl
Předkrm: Kozí sýr, marinovaná červená řepa, kedluben, řepová emulze, hráškové klíčky
Předkrm: Foie gras, černý a červený rybíz, brioška
Polévka: Králičí vývar, rajčatové concassé, raviola plněná králičím masem
Hl.chod: Kachní prsa, gratinovaný pastiňák, maliny, červená cibule, malinové demi-glace
Zákusek: Malinový sorbet, mascarpone krém, čokoládová hlína, čerstvé maliny, malinový gel, máta
Nápoje: Víno rozlévané Cantina Cortaccia Pinot Grigio 2016,
Nápoje: Víno rozlévané J. Šamšula Pálava výběr z hroznů 2017
Nápoje: Víno rozlévané J. Šamšula Rulandské modré 2016
Nápoje: Víno rozlévané La Spineta Moscato d´Asti 2017
Nápoje: Nealkoholický Aperitiv Bitter … 59,-
Nápoje: Minerální voda San Benedetto neperlivá ... 55,-
Nápoje: Armagnac V.S.O.P. … 199,-
Nápoje: Káva espresso lungo se smetanou









Žádné komentáře:

Okomentovat