Hodnocení: Ristorante & Lounge Manú Emanuella Ridiho se nachází na úzké kose Dětského ostrova s výhledem na budovu Národního divadla a na Tančící dům. Restaurace vyplňuje celou šířku ostrova, a tak hosté mají vltavské vody po obou svých stranách. Interiér tohoto efektu decentně využívá a začleňuje nádherný výhled, který vynikne především při nočním osvětlení, do celkového designu. Dřevěné podlahy, kožené sedačky, spirálové stínítka lamp, centrální servírovací stoly, bohaté vinotéky, zrárny masa, krb i otevřená kuchyně přispívají k příjemné atmosféře. Samozřejmostí je plné založení stolů a vítání přicházejících hostů. Personál je ochota sama. Všichni působí distingovaně a diskrétně, jak se sluší a patří na drahou restauraci. Jejich profesionalita je příkladná, poradí a pomohou s výběrem menu, popovídají si, projeví zájem o míru spokojenosti hosta. Dělají to nevtíravě a s noblesou pravých gentlemanů. Sám mistr Ridi je během večera osobně přítomen a rozmlouvá s návštěvníky. Já začínám s grilovanou chobotnicí, k níž dostávám bramborové pyré, lékořici, žlutou papriku a kedlubnu. Ještě předtím než se mi tento zázrak objeví na stole, přináší mi číšník domácí pečivo, minerální vodu a amuse bouche v podobě náprstku papaye pomodoro. Do sklenice mi nalévá italské bílé víno Fontanassa Cà Adua Gavi di Gavi ročník 2017, jež charakterizuje slámově žlutá barva, květinová vůně a čerstvá intenzivní chuť s medovým nádechem. Ale zpátky k předkrmu. Chobotnička vypadá na talíři přenáramně. Aranžování v tomto případě nelze nic vytknout. Koneckonců stejné je to i po chuťové stránce. Samotná chobotnice je kapitola sama pro sebe, ale tady fungují skvěle i ostatní ingredience. Třeba pyré je tak neuvěřitelně jemné a delikátní, že si nevzpomínám, kdy jsem měl něco podobného v ústech. Také začlenění kedlubny je neuvěřitelný nápad a já ho vítám. Pro hlavní chod jsem vsadil na mořského ďasa a là „ossobuco” s šafránovým risottem a gremolatou. Úprava už je o něco tradičnější, chtělo by se až říct usedlejší, a také chuť už nemá ony překvapující a omračující aspekty svého předchůdce, nicméně pořád je radost toto jídlo objevovat a nalézat všechny tóny a nuance, které se zde ukrývají. Za mě spokojenost. Sladkou tečku si bere na starost panna cotta s jahodovým pyré a čerstvým ovocem. A je to zakončení, jak se patří fantastické a osobité. Pudinkový krém tady dostává novou podobu a význam. K tomu opravdu lahodné espresso ze stáje Miscela D´Oro a na úplný závěr ještě digestiv Don Papa Rum a člověk odchází s pocitem, že své peníze pro jednou investoval opravdu dobře. Manú Risto se na gastronomické mapě Prahy rozhodně neztratí.
Datum návštěvy: 26.2.2019

Menu
Amuse bouche: Papaya pomodoro
Předkrm: Grilovaná chobotnice, bramborové pyré, lékořice, žlutá paprika, kedlubna
Hl.chod: Mořský ďas „Coda di rospo ossobuco”, šafránové risotto, gremolata
Zákusek: Panna cotta s jahodovým pyré a ovocem
Nápoje: Víno Fontanassa Cà Adua Gavi di Gavi 2017
Nápoje: Rum Don Papa
Nápoje: Minerální voda San Benedetto
Nápoje: Káva espresso lungo Miscela D´Oro
Aktualizace: Restaurace mimo provoz, podnik ukončil činnost!!!
Žádné komentáře:
Okomentovat