STŘEDOVĚKÁ KRČMA

Kontaktní údaje: Středověká krčma, nám.Svobody 17, Brno, mailto: info@stredovekakrcma.cz, web: www.stredovekakrcma.cz

Hodnocení: Středověká krčma zažila před několika lety přesun z hlubokých sklepů na ulici Česká do mnohem lukrativnějších přízemních prostor na náměstí Svobody v Brně. Podle mého názoru to však meritu věci spíše uškodilo, než pomohlo. To, co bylo na původním místě magické, uhrančivě a zvláštní, to je nyní už jen obyčejné, kýčovité a nevzhledné. Pryč je všechna atmosféra, kostýmy i nálada, které dělaly z tohoto podniku něco výjimečného. Nyní má člověk pocit utahanosti, ošuntělosti a marného vzpomínání na zašlou slávu. Už ohavný vstupní portál to ukazuje ve vší své nahotě. Host už nevstupuje do rytířského sálu hrdosti a cti, ale do tmavé zaplivané knajpy, kde může čekat spíš ránu nožem do žeber. Tmu tu povýšili na dekorační prvek, který má zřejmě zakrýt pustotu a bezútěšnost interiéru. Podobnou proměnou koneckonců prošel i personál. Tam, kde dříve byla jiskra, radost a energie, hýřící tisícem výbojů, je dnes už jen chladná profesionalita, odstup a únava. Ti lidé připomínají šedé stíny, ploužící se temnotou a žádající o rychlý konec služby. Ale abych jim nekřivdil, najdou se i výjimky, překvapující svou ochotou a úslužností. Pohříchu i ony mají daleko předaleko k původním superhrdinům. Nabídka vína není kdovíjak rozsáhlá, a tak na výběr jsou například jen dvě červená vína z odrůd Frankovka a Dornfelder. Volím Dornfelder z vinařského domu Bukovský ročník 2015. Možná není exkluzivní, ale pít se dá. Jídelní set začínám s Kozinou, což je pečený kozí sýr s domácí marmeládou z červené cibulky na ledovém salátu s opečeným toustem. Úprava nic moc, ale chuť je v pořádku a zajímavá. Pokračování má podobu filírovaného hovězího flank steaku na mořské soli s cibulovo-jablečným čatní a bramborovými tolárky, které tady říkají Cihla templářských rytířů. Je záhadou, proč zvolili zrovna takový název, protože cihlu tady nepřipomíná vůbec nic. To samozřejmě není nic proti ničemu. Přestože se mě obsluha při objednávce nezeptala na míru propečení, je maso chutné, měkké a dobře upravené. Bramborové dukátky jsou standard, polníčkový salát je tu jen k odvrácení jednotvárnosti, a tak vlajku nad vodou drží cibulovo-jablečné čatní. Dokonalé to není, ale funguje to. Espresso Gusto, servírované na dřevěném prkénku z Ikey, je nad očekávání dobré. Celkový dojem ze Středověké krčmy zůstává daleko za očekáváním a dny slávy jsou skutečně už nenávratně pryč.

Datum návštěvy: 6.2.2019

Menu
Předkrm: Kozina (pečený kozí sýr, domácí marmeláda z červené cibulky, ledový salát, opečený toust)
Hl.chod: Cihla templářských rytířů (flank steak na mořské soli, cibulovo-jablečné čatní, bramborové tolárky)
Nápoje: Víno Bukovský Dornfelder 2015
Nápoje: Rum Diplomatico
Nápoje: Minerální voda Bonaqua jemně perlivá
Nápoje: Káva espresso se smetanou Gusto Caffé

Aktualizace: Restaurace změnila provozovatele i název. Nyní na stejné adrese podnik Nel Forno



Žádné komentáře:

Okomentovat